Uz virtualnog Jurja Dalmatinca u šetnju Šibenikom

Lik Jurja Dalmatinca pojavio se na zaslonima pametnih mobitela i tableta. Priča priču o gradnji katedrale svetog Jakova svakom posjetitelju šibenske ljepotice. Projekt je nominiran za najprestižniju svjetsku nagradu za turističke inovacije.

Učitate aplikaciju, slijedite upute s panoa, stanete na označeno mjesto i eto Jurja, 540 godina nakon što je napustio ovaj svijet. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, s velikim majstorom možete pozirati pokraj njegova remek-djela. Kipar i genijalni projektant Juraj govori na hrvatskom, engleskom i japanskom o gradnji katedrale i drugim zanimljivostima iz onodobnog Šibenika.

Prvi virtualni vremenski stroj u Europi ostvarili su hrvatski kreativci iz Momentum Studija i DSP Studija. Ideja je niknula u šibenskom odjelu za gospodarstvo. I baš bi projekt virtualnog vodiča Jurja Dalmatinca mogao biti ovjenčan Odisejem, najprestižnijom svjetskom turističkom nagradom. Konkurenti virtualnom Jurju su projekti iz Italije i Koreje, a UN-ova Svjetska turistička organizacija dobitnika nagrade objavit će 22. siječnja.

Virtualni Juraj samo je uspjela proba za tehološki spektakl, zamišljen u sklopu projekta uređenja tvrđave Barone koji provodi Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".