Svakodnevna priča za golo preživljavanje

I dok politika traži način da građanima olakša život, taj život danas mnogima u Hrvatskoj donosi surovu svakodnevnu bitku za golo preživljavanje. Pokazat će to i priča mlade Zadranke Zrinke Janeš, samohrane majke dvoje malodobne djece. Zrinka nema prihoda, zbog duga joj je isključena struja, ona i djeca hrane se u pučkoj kuhinji. I ne traži milostinju, samo priliku da u svojoj zemlji sebi i djeci pruži život dostojan čovjeka.

Dvadesetosmogodišnja Zrinka, s osmogodišnjim Andrijom i petogodišnjom Antonijom svakog dana ide po ručak u zadarsku pučku kuhinju. Mladoj majci stajanje u redu za obrok beskrajno je poniženje. Alimentacija od 600 kuna dođe tu i tamo. Do prije 18 mjeseci radila je u štedionici. Po 16 sati na dan za plaću od 2000 kuna. Jedan mjesec nije ispunila plan jer je Andrija bio u bolnici zbog astme. Dobila je otkaz.

S dvoje malene djece ostati bez posla stvarno nije lako. Prije četiri tjedna Elektra im je isključila struju, no uskočili su grad Zadar i Caritas i platili dio duga, pa za blagdane neće biti u hladnom stanu, u kojemu čak ni bor nije okićen. A djeci, kakva jesu, sve je lijepo.

Posao za mladu majku bio bi putovnica u sretniji život ove obitelji. Tko može reći da to ne zaslužuje?

Pogledajte videoprilog!