U 2013. rekordno visoka proizvodnja i gledanost filmova

Proizvodnja dugometražnog igranog filma ostvarila je najviše brojke u povijesti hrvatske kinematografije - hrvatski film u kinima ukupno je pogledalo 443.539 gledatelja, a u planiranom roku dovršen je i projekt digitalizacije nezavisnih kina, javlja Hrvatski audiovizualni centar.

U 2013. završeno je i prikazano ukupno 16 dugometražnih igranih filmova, što je dosad najveći broj proizvedenih filmova u povijesti hrvatske kinematografije.

Dosad je u 2013. hrvatski film pogledalo 443.539 gledatelja. Najgledanija je bila komedija Svećenikova djeca Vinka Brešana koja je sa 158.130 gledatelja postala najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću. Slijedi ga Šegrt Hlapić Silvija Petranovića koji se još prikazuje u kinima, a do sada ga je pogledalo 126.366 gledatelja. Zatim slijedi Zagonetni dječak Dražena Žarkovića koji je privukao 68.969 gledatelja, a romantična komedija Sonja i bik Vlatke Vorkapić privukla je 97.927 gledatelja.

Također, u 2013. hrvatski filmovi bilježe ukupno 15 sudjelovanja na festivalima prve kategorije. Među najveće festivalske uspjehe valja istaknuti premijerno prikazivanje Obrane i zaštite redatelja Bobe Jelčića i srpsko-hrvatsko-njemačko-francusko-slovenske koprodukcije Krugovi redatelja Srdana Golubovića u programu Forum 63. Berlinalea te čak šest hrvatskih filmova u programu 48. međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary.

Kada je riječ o nagradama, Krugovi su osvojili Posebnu nagradu žirija na 29. filmskom festivalu Sundance, a na Berlinaleu i Nagradu ekumenskog žirija. Slovačko-češko-hrvatska koprodukcija Baršunasti teroristi koju potpisuju Peter Kerekes, Ivan Ostrochovský i Pavol Pekarčík premijerno je prikazana na 48. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary gdje su osvojili nagradu FEDEORA koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana. Također, Svećenikova djeca bila su nominirana za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najbolje europske komedije, a Krugovi za nagradu Satellite u kategoriji najboljeg stranog filma.

Hrvatski filmovi postigli su velik uspjeh i na festivalima izvan kruga 14 najvećih svjetskih manifestacija, od kojih se najviše ističe „žetva“ nagrada Halimina puta Arsena Antona Ostojića i Krugova.

Što se tiče digitalizacije nezavisnih kina, postotak digitalno opremljenih dvorana danas iznosi 87%, što znači da je od ukupno 146 dvorana koje su u funkciji digitalno opremljeno 128. Visoki postotak digitaliziranih dvorana Hrvatsku svrstava u sam europski vrh.

Taj projekt ostvaren je u suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te lokalnih uprava. Završetak projekta digitalizacije nezavisnih kina simbolički je obilježen 10. listopada 2013. zajedničkim prikazivanjem hrvatskog filma Kauboji, piše u izvještaju HAVC-a za 2013.