Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić o planu Vladinih mjera

Reforma mirovinskog sustava, ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta kojima je gospodarstvu ostalo oko 375 milijuna kuna te legalizacija bespravno sagrađenih objekata neke su od kratkoročnih Vladinih mjera iz ove godine čijim se učincima pohvalila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Jedna od Vladinih mjera je i reorganizacija sustava javne i državne uprave kako bi bio učinkovitiji i jeftiniji. Planirane reforme izraz su Vladine svijesti da se stvari moraju mijenjati, ali i kako bismo Europskoj uniji pokazali kojim smjerom Hrvatska ide i što kani raditi, rekla je Opačić.

Mjere su dijelom provedene u protekle dvije godine, a dijelom se planiraju u preostalom mandatu Vlade. Tako je centralnim obračunom plaća dosad obuhvaćeno oko 60 000 zaposlenih u javnom sektoru, u siječnju će ih biti još 20 000, a ostali će se priključiti najkasnije do rujna 2014.

Od siječnja se ukida Državni inspektorat pa će inspektori ubuduće biti raspoređeni u ministarstva. Da je takav preustroj bio nuždan, pokazuje i podatak od 40 000 neriješenih predmeta u Državnom inspektoratu, ističe ministrica Opačić.

Na kritike zašto reforme nisu provedene prije, odgovara kako je sustav koji su zatekli dolaskom na vlast bio potpuno nesređen te ga je najprije trebalo konsolidirati kako se ne bi sve urušilo. U siječnju počinje i ujedinjavanje socijalnih naknada, a ubrzo i spajanje bolnica, najavila je.

Ministarstvo demantira napis o spajanju bolnica u Slavoniji

Među dugoročnim su reformskim mjerama koje imaju za cilj smanjiti deficit i dug i reforma pravosudnog sustava, uspostava optimalne mreže osnovnih i srednjih škola, reforma socijalnog ugovaranja, ujedinjena javna nabava i druge.

U audioprilogu poslušajte izjavu ministrice Opačić.