Istraga u aferi 'Hipokrat' počela prije godinu dana

USKOK je sinoć objavio najveću optužnicu u jednom slučaju u svojoj povijesti. Riječ je o aferi Hipokrat u kojoj su optužene čak 364 osobe, većinom liječnici opće prakse i ljekarnici te farmaceutska tvrtka Farmal.

Prvooptuženi je, kako je objavio USKOK na svojim stranicama, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće. Riječ je o Draženu Dediju, predsjedniku Farmala. U optužnici se spominju još četiri direktora.

Stavlja im se na teret da su od 2009. do 12. listopada 2012. u Ludbregu, radi ostvarivanja što veće prodaje lijekova, ustrojili i vodili kontinuirano povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske kao primatelja mita od strane farmaceutske kuće, priopćio je USKOK.

U optužnici stoji da su dobivali bonove, novac, putovanja i druge darove kako bi propisivali i prodavali Farmalove lijekove.

Istraga cijelog slučaja počela je prije godinu dana. U DORH-u su tada tvrdili da su informacije o aferi dobili od novinarke Nataše Škaričić.

Prosječno je svaki liječnik uključen u tu priču dobivao 2000 kuna mjesečno, pomnožite to s otprilike 70-ak liječnika na svakog terenskog agenta pa puta 23 agenta pa ćete dobiti prilično velik iznos, izjavila je Škaričić 12. studenoga 2012.

Tada su uhićeni liječnici i ljekarnici, ali u pritvoru je završio samo Dražen Dedi i osam suradnika. Prije godinu dana negirao je optužbe. Neslužbeno se doznaje kako su na USKOK-ovoj listi 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika farmaceutske tvrtke Farmal i Farmal kao pravna osoba.