Sva ovogodišnja suđenja i istrage, stare i nove

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu obilježilo je i ovu pravosudnu godinu, pred čiji je kraj u antikorupcijsku mrežu upao predsjednik HGK Nadan Vidošević s najbližim suradnicima, ali i čelnici HAC-a. Zadnja korupcijska afera dobila je ime Remorker po češkoj tvrtki ključnog svjedoka Igora Premilovca, koji je priznao da je fiktivnim ugovorima dizao novac, a zatim ga 'opranog' u gotovini vraćao u Hrvatsku.

Pod istragom se, nakon svjedočenja Igora Premilovca u Uskoku, najprije našao bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, a zatim dvojica državnih tajnika bivšeg ministra Božidara Kalmete - Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, kojima je Sapunar navodno predavao novac. Slučaj se proširio i na HAC te na tvrtku Piramida.

Protiv Sanadera su, u međuvremenu, podignute još dvije optužnice kojima ga se tereti da je upravu HEP-a poticao na prodaju struje ispod tržišne cijene. Šest mjeseci prije pokrenuta je i istraga protiv tadašnjega predsjednika Hrvatskoga rukometnog saveza Sandija Šole, kojega se tereti da je zajedno s majkom Marijom i dvojicom braće sudjelovao u izvlačenju novca iz Karlovačke banke u privatne tvrtke. Na meti Uskokovih istražitelja ponovno su bili studenti koji su 'kupovali' ispite, ovoga puta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Sredinom godine počelo je i suđenje za korupciju u hrvatskom nogometu u kojem je otkriveno da su nogometni dužnosnici trebali plaćati za 'pošteno suđenje' u prvoj nogometnoj ligi.

Ulaskom u Europsku uniju nastavljena je istraga protiv čelnika naftne kompanije MOL-a Zsolta Hernadija, kojega se tereti za podmićivanje bivšeg premijera Sanadera, koji je zauzvrat, navodno, prepustio Mađarima upravljačka prava u Ini. Za Hernadijem je u konačnici raspisana tjeralica, a zagrebački mu je sud odredio istražni zatvor. Ponovno je otvoren i slučaj Josipa Perkovića koji je u Njemačkoj osuđen za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Na suđenju u slučaju 'Planinska' - na rad za opće dobro osuđen je Sanaderov ministar Petar Čobanković, koji je priznao da je po nalogu premijera i čelnika stranke pristao za potrebe ministarstva otkupiti Fiolićevu zgradu u Planinskoj kako bi Sanader dobio 'svoj dio'. Stjepan Fiolić na sudu je detaljno ispričao kako je Sanaderu nosio više od 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke. Za razliku od Čobankovića, zatvor nisu mogli izbjeći bivši potpredsjednici vlade Damir Polančec (HDZ) i Radimir Čačić (HNS).

Od medijski eksponiranih osoba zbog korupcije je nepravomoćno osuđen bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan. I on će kaznu od osam mjeseci zatvora, ako presuda postane pravomoćna, moći odslužiti radom za opće dobro zbog optužbi da je primio 67.500 eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće "Core Media" u programu Nove TV. Na suđenju njemu svjedočila je i bivša suvlasnica "Core Media" Dijana Čuljak, koja je poslije i sama neko vrijeme provela iza rešetaka, a zajedno s bivšim suprugom Vladimirom Šelebajem i suradnicima u idućoj godini očekuje ju suđenje za izvlačenje novca.

Krajem godine potvrđeno je ili podignuto nekoliko važnijih Uskokovih optužnica. Čak 364 osobe optužene su pretposljednjeg radnog dana 2013. u 'aferi Hipokrat', u kojoj se čelnike tvrtke Farmal tereti da su preko trgovačkih putnika plaćali mito liječnicima kako bi pacijentima prepisivali njihove lijekove. Potvrđena je i optužnica protiv vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe. Sumnjiči ga se da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu u vukovarskome Gradskom vijeću Mariju Budimir kako bi prešla u redove SDP-a. Mjesec ranije potvrđena je optužnica protiv bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića, njegova zamjenika Ognjena Preosta i još trojice djelatnika agencije koje se tereti da su od 2009. do 2012. otuđili najmanje pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima.

Nakon što ju je Županijski sud dva puta vraćao Uskoku na doradu, Vrhovni sud u rujnu je potvrdio optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke Josipa Protege. On je s ostalima u slučaju "Bankomat" optužen da je od 2005. do 2009. podijelio 255 milijuna kuna visokorizičnih kredita koji nisu vraćeni banci. Krajem srpnja u Zagrebu su osuđeni i pripadnici krijumčarske skupine optužene da su s Kariba unajmljenim luksuznim zrakoplovima u Europu dopremili 180 kilograma kokaina te u suradnji s kolumbijskim partnerima planirali još nekoliko sličnih pošiljaka.

Medijsku pozornost pobudila je i nepravomoćna presuda osječkome poduzetniku Dragi Tadiću, koji je dobio dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnoga suda kako bi se izmijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu. Također, veliku je pažnju izazvala i oslobađajuća presuda izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću optuženom da je neprihvatljivim izjavama poticao na nasilje i mržnju prema ministru Željku Jovanoviću kao pripadniku nacionalne manjine.