Britanska knjiga godine roman fantastike Neila Gaimana

Roman "Ocean na kraju puta" Neila Gaimana proglašen je britanskom knjigom godine, odnijevši premoćnu pobjedu na javnom glasovanju za nagradu Book of the Year 2013, jedinu u toj zemlji koju dodjeljuje čitateljstvo.

Gaimanov roman fantastike o čovjeku koji se vraća u dom svojeg djetinjstva na pogreb osvojio je u protekloj godini srca britanske čitalačke publike, pobijedivši u utrci u kojoj je sudjelovalo deset ovogodišnjih laureata prestižne britanske književne nagrade National Book Award.

Riječ je o nagradi za autore koje javnost doista čita i kupuje, nazvanoj i "Oscarom izdavaštva". Nagrada se dodjeljuje u ukupno deset kategorija a kriteriji za nagradu temelje se u prvome redu na općoj privlačnosti knjige, njezinu profilu te prodaji.

O pobjednicima u svih deset kategorija odlučivala je National Book Awards akademija koja ima 750 članova na posebnoj svečanosti u Londonu 11. prosinca.

No, o apsolutnom pobjedniku odlučuje javnost, koja je nakon proglašenja dobila priliku izglasati svojeg favorita među pobjednicima svake pojedine kategorije. Lani je prestižnu titulu britanskog romana godine odnio erotski roman "Pedeset nijansi sive" E.L. James.
Gaimanov roman u uži je izbor uvršten kao pobjednik kategorije "Audio-knjiga godine".

Na popisu književnih laureata među kojima se britanska javnost imala odlučiti za najboljega bili su i Kate Atkinson, Gillian Flynn, David Jason i Malala Yousafzai.

Gaiman je zahvalio čitateljima na podršci, napomenuvši kako nije bio siguran hoće li se ikome svidjeti njegova priča. Nikada ranije nisam napisao knjigu toliko blisku mojem srcu, priču o sjećanjima, čarobnosti, strahovanjima i opasnostima djetinjstva, dodao je autor, koji piše kratke priče, romane i stripove, a bavi se i kazalištem te filmom, prenosi Hina.

Gaimana je proslavio strip serijal "The Sandman", a prema njegovom je romanu "Coraline" iz 2002. snimljena istoimena animirana horor-fantazija koja se prikazivala diljem svijeta.