Gospodarstvo u 2013. - ništa za malog čovjeka

Godine 2013. se u hrvatskom gospodarstvu dogodilo svašta - i za malog čovjeka ništa. Već petu godinu, gospodarstvo je u recesiji.

Država ne štedi na svima - stručno osposobljavanje za sitniš, dodjela 120 milijuna kuna poticaja velikim poduzećima, milijarde kuna poljoprivrednih poticaja i potpora, gotovo sto milijuna eura za malo i srednje poduzetništvo. Ništa nije bilo dovoljno. U Hrvatskoj je preko 363.000 nezaposlenih. Slobodnih radnih mjesta je tek 3766. Zbog novog prijedloga zakona o radu, sindikati razmišljaju o generalnom štrajku. Vlada je jako lošom komunikacijom stvarala pravnu nesigurnost za poduzetništvo. Sjajan primjer pravne nesigurnosti je odluka države da u godini dana PDV u turizmu spusti na 10 posto pa ga opet podigne na 13.

Izbrisano je 40 tisuća subjekata koji i tako nisu bili aktivni, koji su samo smetali trgovačkim sudovima, također uvodi se disciplina u rokove plaćanja i predstečajne nagodbe. Ima i loš dio predstečajnih nagodbi. Trgovački sudac Mislav Kolakušić ih ruši pozivajući se na neustavnost, njegovi nadređeni poništavaju njegove odluke. Ministarstvo financija kojemu je na čelu Slavko Linić arbitrarno donosi odluke kome oprostiti porezni dug. Dosad su najbolje prolazili veliki i bliski vlasti, kojima su i bankari išli na ruku.

Neke stvari su krenule naprijed. Prodajom Brodosplita DIV-u, zbog obveza prema EU, barem je privremeno razriješeno pitanje brodogradilišta. No, dio škverana nije sretan novim gazdom Tomislavom Debeljakom kojega optužuju za kršenje kolektivnog ugovora. Možda je veći problem što s novim gazdom bez iskustva u brodogradnji još nisu došle nove strane narudžbe brodova. Vlada je prodala i Croatia osiguranje. Profitabilni osiguravatelj s najvećim tržišnim udjelom od 32 posto u Hrvatskoj prodan je za 119 milijuna eura gotovine uz obvezu ulaganja još 110 milijuna. Za usporedbu, nedavno je Basler osiguranje u Hrvatskoj prodano za 70 milijuna eura, pa ispada da je Basler stajao 17,3 milijuna eura za jedan posto tržišta, a Croatia osiguranje 3,7 milijuna eura.

Iako je vladi propala prodaja Hrvatske poštanske banke, monetizacija cesta od koje se u proračunu očekuje oko 2,5 milijarde eura je i dalje u planu. Uz cijenu povoljnu kao za Croatia osiguranje, kupaca će biti. Prije tri tjedna, francuski je konzorcij ZAIC preuzeo Zračnu luku Zagreb, u koju se obvezao uložiti više od 200 milijuna eura u nove terminale. Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, uspio je nakon nekoliko godina ući u novu fazu preuzimanja iscrpljenog Mercatora. 452 milijuna eura za 53 posto 'najboljeg susjeda' je upola manje nego godinu ranije. Sad slijedi prodaja dijela dućana zbog prevladavajućega tržišnog položaja.

Godina 2013. je bila pod utjecajem još jednog izbornog ciklusa - to je godina kad reformski apetiti obično slabe. U sljedeće dvije godine imamo tri izborna ciklusa.