Spomenik žrtvama komunističkog režima

Žrtve komunističkog režima dobile su prvi spomenik. U Lici - u Sincu. Iako su mnogi godinama to najavljivali, ova je Vlada to i učinila. No, i ova je tužna prigoda podijelila ljude, a predstavnici Crkve, iako pozvani, nisu se odazvali. Pa je molitvu predvodio Ivan Zvonimir Čičak.

Petnaest civila iz Gacke doline, godinu dana nakon završetka Drugog svjetskog rata, u Tupalama pokraj Sinca strijeljano je bez suđenja i razloga.

Na mjestu ubojstva izgrađen je spomenik. Na istome mjestu nedavno su bageri Vladine komisije, prema riječima mještana, vrlo grubo i neljudski grabili posmrtne ostatke.

Trenutak otkrivanja obilježja nije slučajno vremenski blizak europskom uhidbenom nalogu, smatra gospićko-senjski biskup, koji smatra da narod ne vjeruje istražiteljima.

Svećenika, kao ni većine mještana, nije bilo, pa je molitvu poveo nekadašnji politički zatvorenik i proljećar Ivan Zvonimir Čičak ogorčen na Crkvu i ovakvu podjelu.

Imam 67 godina i ovaj narod nikad nije bio u mom životu tako podijeljen kao sada, a sudionik sam svih političkih događaja od 66. do danas, rekao je predsjednik HHO-a.

Trebalo je imati snage i hrabrosti, kaže Čičak, da se politička stranka koja je nasljednica komunističke partije, pokloni žrtvama i izgradi im spomenik.

Ovo je vrlo važna civilizacijska i ljudska gesta. Gesta demokratske vlasti, smatra predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Siva kocka bit će simboličan spomenik nevinim žrtvama totalitarnog režima na budućim stratištima diljem Hrvatske.