Svjetski mediji o uhićenju Josipa Perkovića

Svjetski mediji javljaju da je u Hrvatskoj na temelju europskog uhidbenog naloga uhićen Josip Perković, bivši čelnik hrvatske, a prije toga i jugoslavenske tajne službe, kao i još nekoliko osoba, naglašavajući u svojim tekstovima da je pitanje njegova uhićenja i izručenja već prvog dana ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. uzrokovalo spor Zagreba i Bruxellesa.

Njemačka agencija DPA kaže da je više od 30 godina nakon ubojstva hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983., Hrvatska na temelju europskog uhidbenog naloga već prvog dana svog članstva u EU trebala izručiti Josipa Pekovića, ali da je promjenom zakona neposredno uoči ulaska to onemogućila. Tek snažan pritisak iz Bruxellesa, koji je uključivao prijetnju smanjenja financijske pomoći, prisilio je Hrvatsku da opet promijeni zakon i omogući izručenje i za one zločine počinjene prije kolovoza 2002.

Austrijska agencija APA, koju prenosi i Der Standard i drugi austrijski mediji, uz kronologiju događaja vezanih uz izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU i uz europski uhidbeni nalog, piše kako su Perković i njegov odvjetnik Ante Nobilo pokrenuli medijsku kampanju te kako u brojnim intervjuima Perković inzistira na svojoj nevinosti, a Nobilo kaže kako namjerava predočiti dokaze iz kojih će biti vidljivo da Perković nema nikakve veze s organizacijom ubojstva Stjepana Đurekovića.

Francuska agencija France presse kaže da su se izmjenom Zakona o pravosudnoj suradnji tri dana prije ulaska u EU, kojom se EUN ograničio na događanja nakon kolovoza 2002., isključili zločini počinjeni za vrijeme Jugoslavije (1945.-1990.) te zločini iz Domovinskog rata. Uz prijepore do kojih je zbog toga došlo između Zagreba i Bruxellesa, AFP dodaje da je ta izmjena zakona pomutila i odnose s Njemačkom, tradicionalnim hrvatskim saveznikom, čija kancelarka Angela Merkel nije došla na svečanost ulaska Hrvatske u EU.

Američki mediji, prenoseći vijest agencije AP, javljaju da je Hrvatska uhitila bivšeg šefa tajnih službi kojega traži Njemačka te da je taj slučaj prošle godine opteretio odnose Zagreba i Bruxellesa.

Slovenska agencija STA te srbijanske Tanjug i Beta također u vijestima o uhićenju Josipa Perkovića naglašavaju probleme do kojih je došlo između Hrvatske i Europske komisije, što je dovelo do prijetnji sankcijama, prenosi Hina.