Riga - europska kulturna prijestolnica 2014.

Riga, glavni grad Latvije, bit će jedna od dviju europskih kulturnih prijestolnica u 2014. Sam grad i njegove kulturne adute, ali i kreativne potencijale istražio je kolega Dragan Nikolić.

Mnoge zamisli mogla bi iskoristiti i Hrvatska, koja, pokazalo se u prvih šest mjeseci članstva u EU-u, ne prepoznaje ni vlastite kreativne potencijale ni blagodat europskog financiranja.

Stoljećima važna luka na Baltiku, stjecište je trgovačkih putova. Za mnoge je Riga s razlogom regionalna kulturna prijestolnica. Jedan od njezinih najjačih aduta jest stara gradska jezgra, u kojoj je čak trećina zgrada izgrađena u stilu art nouveau. Pod zaštitom je UNESCO-a, nitko nema takvo što u cijeloj Europi... Riga je utemeljena prije više od 800 godina. Ne trebamo novo brendiranje grada, s time nemamo problema. Mi smo srednjovjekovni hanzeatski grad. U suvremenoj ekonomiji, međutim, reklamiranje je ključna stvar. Bez toga ne možete prodati proizvod, poručuje gradonačelnik Rige Nils Ušakovs.

Arhitekti će uskoro udahnuti novi život i u 36 hektara mrtvoga kapitala uz rijeku. Pomalo paradoksalno, začeci pokreta kreativnih četvrti u Rigi, uz posebnu povezanost kulture i poduzetništva, pojavili su se u jeku najveće krize, 2008. i 2009. Cijelu priču pokrenuo je Festival preživljavanja, kada je od umjetnika zatraženo da se zapute u bankrotirana područja grada i tamošnje trgovine te da zajedno sa stanovnicima tih četvrti rasprave kako ih oživiti. Za takve projekte dobro je iskorišten novac iz europskih fondova. Unija takve projekte sufinancira i s do 85 posto potrebnoga novca.

U 2014. neće sve zastati na visokoj kulturi, već će kapilarno doprijeti i do građana, do svih 58 gradskih četvrti Rige. Organizirat će se, među ostalim, jedna od najvećih proslava ljetnoga solsticija na otvorenome. I latvijsko zborno pjevanje uvršteno je na UNESCO-ov popis zaštićene baštine. Riga će stoga ponuditi vrhunski glazbeni događaj.

Najmasovniji događaj tijekom kulturne 2014. bit će svjetski susret zborova u srpnju. Očekuje se gotovo 20.000 natjecatelja iz 90 zemalja. Zborovi će se nadmetati u 28 kategorija. To natjecanje održava se svake dvije godine i putuje s kontinenta na kontinent.