Odluku o izručenju Njemačkoj Perković će čekati na slobodi

Josip Perković izišao je iz istražnog zatvora. Županijski sud prihvatio je žalbu njegova odvjetnika Ante Nobila. Istražni zatvor Perkoviću je zamijenjen mjerama opreza: oduzete su mu osobna iskaznica i putovnica i ne smije napuštati mjesto prebivališta.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu najavilo je za srijedu u 13 sati ročište na kojem će donijeti odluku u vezi s  izručenjm Perkovića Njemačkoj.

Vrlo sam zadovoljan što je izvanraspravno vijeće izmijenilo odluku suca istrage kojemu smo i predlagali da umjesto zatvora Perkoviću izrekne blaže mjere. Mislim da je to jedino korektno jer Perković ne samo da nije ničim pokazao kako planira bijeg nego zbog mogućeg izručenja Njemačkoj nije podigao ni novu putovnicu, kazao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Dodao je kako smatra da današnja odluka pokazuje da bi sud mogao udovoljiti i drugom Perkovićevu zahtjevu te odbiti izručenje. Čvrsto vjerujemo da do izručenja ne može doći, jer za to ima nekoliko zakonskih zapreka, ustvrdio je Nobilo.

Na odluku o izručenju nezadovoljna se strana može žaliti Vrhovnom sudu, a Nobilo je je najavio da će u slučaju da taj sud potvrdi izručenje podnijeti i ustavnu tužbu.

Podsjetio je da Perković postupak pred njemačkim sudom koji ga traži zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića ne ocjenjuje kao fer suđenje te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara.

Željko Mitrić misli da će zbog zastare izbjeći izručenje

Također, podsjetio je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko Državno odvjetništvo te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje, nego samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu.

Mustač i dalje u Remetincu

Uz Perkovića u utorak je prema europskom uhidbenom nalogu uhićen i njegov nekadašnji šef iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač, koji je u Remetincu zatvoren nakon što mu je istražni zatvor, do izvršenja rješenja o predaji, odredio sud u Velikoj Gorici.

Na tom sudu doznaje se da će se o žalbi Mustačeva odvjetnika na odluku o zatvaranju odlučivati u utorak 7. siječnja, dok će dan poslije izvanraspravno vijeće odlučivati o žalbi na izručenje.

Stjepan Đureković - motivi ubojstva 

Njemačke optužbe da su sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu Perković i Mustač i prije su odbacivali ističući da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

U nekoliko medijskih istupa Nobilo je kazao kako je privatnom istragom utvrdio da hrvatske državne sigurnosne službe nisu sudjelovale u Đurekovićevu ubojstvu, nego da su odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.