Popularnost vodećim strankama u daljnjem padu, Vladi dvojka

Popularnost vodećim političkim strankama i dalje pada, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocija plus.

Najpopularniji su socijaldemokrati, ispred HDZ-a i Hrvatskih laburista. HNS je ispod izbornog praga od pet posto. Porast bilježe dvije nove stranke: ORaH Mirele Holy i Nacionalni forum Nikice Gabrića.

Aktualna vladajuća koalicija lijevog centra bilježi prednost od 4,8 posto u odnosu na koaliciju desnog centra koju okuplja HDZ.

CRO Demoskop: Josipoviću drugi mandat; referendum o ćirilici neizvjestan

Predsjednik Ivo Josipović, koji bi pobijedio u prvom krugu da se sada održavaju predsjednički izbori, i dalje je najpozitivniji političar s 38,8 posto glasova. Ministar financija Slavko Linić drugi je na ljestvici, s 12 i pol posto glasova, a na treće se mjesto probio čelnik Laburista Dragutin Lesar s 3,8 posto glasova.


Karamarko i dalje - najnegativniji

Najnegativniji je i dalje šef oporbe Tomislav Karamarko s 31,2 psoto glasova. No u stopu ga prati premijer Zoran Milanović s 25,1 posto glasova. Treće mjesto u ovoj kategoriji zauzeli su - svi političari.

Vladin rad građani su u najvećem broju ocijenili isto kao i prošli mjesec - dvojkom. Za ocjenu dobar odlučilo se oko 28% ispitanika, a oko 27% smatra da Vlada za svoju politiku zaslužuje čistu jedinicu. Peticu Vladi daje manje od 1% birača.

U proteklih mjesec dana i dalje je u javnosti najvažnija tema referendum o braku. Sveprisutna gospodarska kriza za ispitanike je drugi najvažniji događaj, a malo veće zanimanje građani su iskazali i za nedavno uhićenje Josipa Perkovića.