Riga: Spoj tradicije i modernog za - europsku prijestolnicu kulture!

Čast da ponesu titulu europske prijestolnice kulture u 2014-toj - pripala je dvama gradovima na sjeveru kontinenta. Uz švedski Umeo bit će to i latvijska Riga - grad koji uspješno spaja tradiciju i moderno.

Arhitekti će uskoro udahnuti novi život u 36 hektara mrtvoga kapitala uz rijeku Daugavu. Uz luku već djeluje poslovni inkubator u kojemu je financijsku pomoć države dobilo 50-tak kreativnih tvrtki. 

Blagodatima briselskoga sufinanciranja koristila se i Rijada, jedan od najpoznatijih latvijskih dizajnerskih brandova. Osim didaktičkih igrački za najmlađe, razvijaju i igračke za odrasle, poput ovih fiksnih gimnastičkih sprava... 

U 2014. neće sve zastati na visokoj kulturi, već kapilarno doprijeti i do običnih građana, u svih 58 gradskih četvrti Rige. Uprizorit će se, među ostalim, jedna od najvećih proslava ljetnoga solsticija na otvorenome. I latvijsko zborno pjevanje dio je UNESCO-ove liste zaštićene baštine, Riga će stoga ponuditi i vrhunski glazbeni događaj.

Najmasovniji događaj tijekom kulturne 2014. bit će svjetski susret zborova u srpnju. Očekujemo gotovo 20 000 natjecatelja iz gotovo 90 zemalja. Zborovi će se natjecati u 28 kategorija, izjavila je Aiva Rozenberga, programska direktorica zaklade Riga 2014.

Palača svjetla, kako je nazvana nova latvijska nacionalna knjižnica, stoljetni projekt čija je gradnja u konačnici stajala više od 265 milijuna eura, dat će pečat cjelogodišnjem kulturnom programu u latvijskoj metropoli. Do nje će se, iz stare nacionalne knjižnice, uz pomoć 25 tisuća ljudi i svojevrsnog ljudskog lanca, iz ruke u ruku, s jedne na drugu obalu rijeke Daugave, prenositi golemi knjižni fond. I doista će se tada moći reći da kultura oslobađa, jer znatno brojniji ljudski lanac stvoren je i u ljeto '89., kroz teritorij triju baltičkih republika, koje su digle glas protiv sovjetske okupacije.

Pogledajte videoprilog!