Proglašeni dobitnici književne nagrade Costa Book Award 2013

Britanska književna nagrada Costa Book Award 2013 za najbolji roman pripala je književnici Kate Atkinson za roman "Life After Life", povijesnu sagu u kojoj autorica istražuje što bi bilo kad bismo imali drugu priliku proživjeti svoj život, prenosi britanski The Telegraph.

U kategoriji najboljeg debitantskog romana pobjednikom je na posebnoj svečanosti sinoć u Londonu proglašen 32-godišnji bivši medicinski brat na odjelu za mentalno zdravlje Nathan Filer. Njegova knjiga The Shock Of The Fall, dijelom inspirirana njegovim iskustvom rada s pacijentima, govori o pokušaju suočavanja jednog tinejdžera sa smrću starijeg brata i njegovu postupnom zapadanju u ludilo. Izdavačka prava otkupio je nakladnik HarperCollins za šesteroznamenkasti iznos, a knjiga bi uskoro trebala biti objavljena u 12 zemalja.

Nagrada za najbolju knjigu poezije drugi je put pripala Michaelu Symmonsu Robertsu, i to za njegovu šestu zbirku Drysalter, a najboljom knjigom za djecu proglašena je Goth Girl And The Ghost Of A Mouse karikaturista, pisca i ilustratora Chrisa Riddella.

Lucy Hughes-Hallett proglašena je dobitnicom u kategoriji najbolje biografije za The Pike, knjigu o životu pjesnika Gabriela D'Annunzija za koju je dobila i nagradu Samuel Johnson za najbolje publicističko djelo.

Dobitnici u svakoj od pet kategorija dobivaju po pet tisuća funta (šest tisuća eura) i ulaze u utrku za titulu Knjige godine. Autor knjige godine i dobitnik nagrade Costa Book of The Year bit će proglašen 28. siječnja te će dobiti dodatnih 30 tisuća funta, a tada će biti proglašen i dobitnik nagrade za kratku priču Costa Short Story Award kojoj glasove daje čitateljska publika.

Bude li roman Kate Atkinson proglašen Knjigom godine, bit će prva žena koja je tu nagradu dobila dva puta, nakon što joj je 1995. dodijeljena za njezin književni prvijenac Behind the Scenes at the Museum.