Zdravko Mustač na slobodi

Bivšem čelniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču danas je ukinut istražni zatvor. Mustač će poput svog bivšeg suradnika Josipa Perkovića na slobodi čekati odluku o izručenju Njemačkoj koja iz traži zbog povezanosti s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Odluku da se Mustača pusti iz Remetinca donijelo je izvanraspravmo vijeće velikogoričkog Županijskog suda, čiji je sudac istrage ranije i odredio istražni zatvor.
Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin žalio se na tu odluku i moguće izručenje čekat će na slobodi. Kao zalog da neće napustiti Hrvatsku sudu je predao osobne dokumente.

Budući da Mustač nakon uhićenja po eruopskom uhidbenom nalogu nije pristao na izručenje Njemačkoj, sud u Velikoj Gorici o tome će odlučivati u četvrtak. Dan ranije na zagrebačkom Županijskom sudu odlučivat će se o Perkovićevu izručenju.

Fokus: 'Perković je za Tuđmana i HDZ bio od iznimne važnosti' - video

Sinoćnja emisija HTV-a Fokus bavila se slučajem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Gosti emisije bili su odvjetnik Anto Nobilo, publicist i bivši emigrant Jakša Kušan, bivši pripadnik Službe državne sigurnosti SRH Željko Kekić, bivši pripadnik Službe državne sigurnosti SFRJ Božidar Spasić i slobodni novinar Željko Peratović.

Anto Nobilo
najavio je u emisiji da će odluku o Perkovićevu izručenju donijeti izvanraspravno vijeće u Zagrebu, a da onda u roku od tri dana imaju pravo na žalbu Vrhovnome sudu. Ne budu li zadovoljni odlukom, postoji i mogućnost ustavne tužbe. Nobilo je potvrdio i kako su locirali 'prave krivce'. Ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića naredio je Beograd, a počinili su ga kriminalci iz Crne Gore.