Hrvatska poljskim okom

Jeste li se ikad zapitali kako izgleda put Sunca u godini dana? Može li se na jednome papiru zabilježiti tih 365 prolazaka s istoka na zapad? Uspjelo je to Poljaku Arkadiuszu Nizińskom.

U konzervu od piva s jedne je strane stavio fotografski papir, a s druge napravio rupicu i dobio primitivni fotografski aparat, verziju camere obscure.  Pinhole camera već je dugo njegova mala opsesija. Svoje fotoaparate postavlja svugdje gdje stigne - na krovove, ograde, drveće, prozore, u grmlje i suhozide. Ondje moraju ostati najmanje šest mjeseci, a najbolje godinu dana. Naravno, postoji rizik da će ih netko primijetiti i baciti misleći – opet netko posvuda ostavlja smeće ili da će posjeći drvo na kojem stoje. No sve se to isplati jer je rezultat – poseban.

Niziński kaže: Pinhole camera za mene je prije svega dobra zabava, no sviđa mi se i pomisao da stvaram umjetnost.

Putove Sunca u posljednjih 10 godina, koliko autor živi u Hrvatskoj, možete pogledati na izložbi Sunce koja se u petak, 10. siječnja, u 19 sati otvara u zagrebačkoj Galeriji Badrov na Trgu žrtava fašizma 1.

Izložbu je organizirala Poljska kulturna udruga M. Kopernik uz potporu poljskog veleposlanstva u Zagrebu i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Bit će otvorena do 10. ožujka.