Preminuo Ivan Ladislav Galeta

Nakon kratke i teške bolesti u 67. godini umro je naš ugledni multimedijski umjetnik i filmski redatelj, Ivan Ladislav Galeta.

Ivan Ladislav Galeta rođen je 1947. u Vinkovcima. Diplomirao je likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1977. do 1990. vodio je Multimedijski centar SC-a, stvorivši od njega najjačega prikazivača alternativnih filmskih i video programa u Hrvatskoj. Od 1993. predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na smjeru Multimedija. 

Bio je predlagatelj i jedan od osnivača Odsjeka za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djelovao je na više područja audiovizualnih umjetnosti, a najpoznatiji je po eksperimentalnim filmovima te instalacijama, fotoinstalacijama i zvukovnim projektima. Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja, a djela su mu otkupljena u više svjetskih galerija i muzeja. Glavna tema njegovih djela je začudna percepcija, i na njoj temeljena transcendentna duhovnost.

U likovni svijet Galeta se uključuje tijekom 60-tih godina u okviru takozvane "nove umjetničke prakse", a filmom i videom autorski se bavi od 1968. istražujući filmski prostor i vrijeme projekcije. Galetin je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa, te u novije vrijeme i mogućnosti interneta, priznat u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Filmovi su mu prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma.

Prerano smo izgubili umjetnika u punoj snazi, fenomenalnog edukatora i ljubitelja umjetnosti koji je znao prenijeti umjetnost na nove generacije, rekao je Tihomir Milovac iz Muzeja suvremene umjetnosti, kustos njegove retrospektive iz 2011., a koja je do kraja veljače ove godine postavljena i u mađarskom gradu Paksu. 

Na retrospekti MSU-a prikazani su njegovi radovi od 1968. godine do danas, počevši od prvog filmskog uratka "Metanoia", preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe "Kretanje", njegove prve izložbe održane u Galeriji SC-a 1974. do niza scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu te nezaobilaznih eksperimentalnih remek-djela, "Dva vremena u jednom prostoru, 1976.-1984., PiRaMidas 1972.-1984." (1984.), "sfaira 1985.-1895." (1984.), "Water Pulu 1869.-1896." (1987./88.) i "WAL(L)ZEN" (1989.) i "END ART".