Prof. Jakovčević o zaduženju: Dobro je da se zadužujemo kući

Kako ćemo se kratkoročno zaduživati, to je ipak stvar ministra financija, a ne stručnjaka. Stručnjaci neka se bave našim dugovima i kako ih riješiti. Tada ću ih cijeniti. Podsjetnik je to na prošlotjednu poruku ministra Slavka Linića dvojici znanstvenika, autorima analize Instituta za financije koji su prozvali Vladu za nekontrolirano zaduživanje i pritom izračunali da nas je samo na posljednje dvije sjednice u prošloj godini zadužila za dodatne 4 milijarde kuna.

Da čvrsto stoji pri onome što je rekao i ne odstupa od dosadašnjeg načina upravljanja javnim dugom, ministar Linić potvrdio je već danas! Iako je za kunske trezorske zapise Vlada planirala emisiju od 400 milijuna kuna, na kraju je prihvaćeno 275 milijuna više! Za ekonomiste to je 675 milijuna kuna novog duga!

Donosimo što je u Dnevniku 3 HTV-a rekao profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević o novom zaduženju. Hoće li i on dobiti od Linića epitet neznalice?

Između ostalog, rekao je da je dio ovog trezorskog zapisa vjerojatno novo zaduživanje, a dio vjerojatno reprogram starih dugovanja. Pozdravio je orijentaciju Ministarstva financija da se zadužuje na domaćem tržištu jer je stopa zaduženja povoljnija (2,3%) nego na inozemnom tržištu (6%).

Što je još rekao pogledajte u videoprilogu jer donosimo cijeli razgovor.