'Nastavak štrajka neću tolerirati'

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' kazao je kako novih kolektivnih pregovora neće biti. Predsjednika liječničkog sindikata Ivicu Babića pozvao je da se pridruži ostalim sindikatima i potpiše postojeći granski kolektivni ugovor, sklopljen početkom prosinca prošle godine.

Nastavak štrajka, kazao je Ostojić - neće tolerirati. 'Ako se štrajk nastavi, odgovorit ćemo sukladno zakonu: prvo, štrajk nećemo platiti i, drugo, iskoristit ćemo sve zakonske mogućnosti za pravilnu organizaciju rada', rekao je Ostojić. Dodao je da će poštovati odluku Ustavnog suda o ukidanju radne obveze liječnicima, ali i Zakon o reprezentativnosti, koji određuje koji sindikati sudjeluju u pregovorima. Podsjetio je da pregovarački odbor sindikata u zdravstvu ima osam članova, te da su svi, osim Babića, potpisali novi kolektivni ugovor.

Slušaonica Hrvatskog radija: 'A sada Vlada' - audio

U petak bi glavni štrajkaški odbor Hrvatskoga liječničkog sindikata trebao odlučiti o daljnjem tijeku štrajka bolničkih liječnika. Liječnički sindikat, podsjetimo, ne priznaje nedavno potpisani kolektivni ugovor za zdravstvo koji su, tvrdi Babić, potpisala druga dva sindikata u zdravstvu. Poručio je da ovaj spor mogu riješiti samo Vlada kao poslodavac i Hrvatski liječnički sindikat. S tim u vezi naveo je pitanje liječničkih pripravnosti, jer po sadašnjem KU poslodavac može liječnika rasporediti da cijeli mjesec bude pripravan. Važnim smatra i pitanje motivacije liječnika da kao 'trgovački putnici odlaze od jedne do druge bolnice i nude svoje usluge'.