Rusija ponovno blokirala UN-ovu deklaraciju o Siriji

Rusija je blokirala donošenje deklaracije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojoj bi se osudilo bombardiranje koje je sirijska vojska izvela na sirijski grad Alep na sjeveru zemlje, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Tekst deklaracije, na britanski prijedlog, trebalo je prihvatiti svih 15 članica Vijeća sigurnosti, no Moskva je po drugi put odbila osuditi svojega sirijskog saveznika za zbivanja u Alepu i London je zatim povukao prijedlog deklaracije. Moskva je 19. prosinca blokirala sličan tekst deklaracije koji su predstavile Sjedinjene Države.

U britanskom prijedlogu teksta osuđuju se s indignacijom zračni napadi na dnevnoj razini koje je sirijska vlada poduzela protiv grada Aklepa i u kojima je od 15. prosinca poginulo 700 ljudi, a više od 3.000 je ranjeno. Također se osuđuje upotreba teškog naoružanja poput raketa Scud i kasetnih bombi protiv stanovništva Alepa pri čemu je sirijska vlada kršila obveze vezane uz poštovanje međunarodnog humanitarnog prava. U deklaraciji se pozivaju i vlast i oporba da omoguće distribuciju humanitarne pomoći u Siriji i pozdravlja sazivanje mirovne konferencije 22. siječnja u Montreuxu (Švicarska).

Rusija je u svojim primjedbama na prijedlog deklaracije tražila da se umjesto osude vladinih napada osude napadi svih strana uključenih u sirijski sukob.