Liječnici inzistiraju na novome KU - ministar ih odbio

Na Glavnom štrajkaškom odboru Hrvatskog liječničkog sidnikata odlučeno je kako štrajk ostaje u istom statusu do 18. siječnja, odnosno izvanredne skupštine na kojoj će se odlučiti što dalje.

Pozvali su ministra zdravlja Rajka Ostojića da kroz socijalni dijalog s liječnicima počne rješavati socijalni spor jer je to jedini način. Ostaju pri tome da će potpisati jedino strukovni kolektivni ugovor i odriču se svih materijalnih potraživanja u vrijeme recesije.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da će se očitovati kad službeno prime stajalište HLS-a. Pozdravljaju odluku kojom su odustali od prijašnjih zahtjeva - više cijene prekovremenog rada i pripravnosti. No ne mogu pristati na nastavak pregovora s HLS-om jer je na snazi Kolektivni ugovor koji su potpisala druga dva sindikata, kaže se u priopćenju. 

Štrajk liječnika počeo je u rujnu, a od 14. studenoga i uvođenja radne obveze stavljen je u mirovanje. Ustavni sud u prosincu je ukinuo radnu obvezu, a HLS je tada najavio ponovno aktiviranje štrajka do ispunjenja zahtjeva, u prvom redu potpisivanja strukovnog kolektivnog ugovora koji bi u ime liječnika potpisao Hrvatski liječnički sindikat.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da je potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora ostao jedini uvjet za obustavu štrajka bolničkih liječnika te da je sindikat zbog recesije odustao od svojih prijašnjih zahtjeva za veću cijenu prekovremenog rada i pripravnosti. Međutim, ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je Babiću da na strukovni kolektivni ugovor neće pristati jer bi to bilo protivno Zakonu o reprezentativnosti. Pozvao je sindikat na potpisivanje granskoga kolektivnog ugovora.

Nije zakon Sveto pismo da se ne može mijenjati. Taj je zakon na Ustavnom sudu, a mnoge njegove odredbe od početka su dvojbene, odgovorio je na to Babić.  Također, pozvao je vladajuće da izmijene taj zakon, čiju su ocjenu ustavnosti prije više od godinu dana zatražile sindikalne središnjice.

Kao znak dobre volje, odustali smo od zahtjeva za povećanje cijene prekovremenog rada i pripravnosti jer želimo dati svoj doprinos izlasku zemlje iz recesije, ali od zahtjeva za strukovnim kolektivnim ugovorom nećemo odustati, dodao je Babić.

Hrvatski liječnički sindikat protuzakonito traži potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora i nema pravo na taj ekskluzivitet, smatra predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek čiji je sindikat potpisao postojeći kolektivni ugovor u zdravstvu.