Što s plaćama u osječkom HNK?

Predsjednica Kazališnog vijeća osječkog HNK Jasmina Lovrinčević danas je kao nezakonit odbacila prijedlog predsjednika osječkog Gradskog vijeća Ante Đapića da se bivšeg intendanta Božidara Šnajdera ovlasti za isplatu plaća djelatnicima jer smatra da bi to bilo kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Naime, potvrdila je kako je točno da je Božidar Šnajder i dalje registrirani potpisnik računa na Trgovačkom sudu i financijskim institucijama, ali da su istekom mandata prestale i sve njegove ovlasti da raspolaže sredstvima na žiro-računu.

Stavljanjem potpisa na isplatu plaća ili bilo koji službeni dokument HNK, Šnajder bi počinio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti, a Đapićev prijedlog je poticanje na činjenje kaznenoga djela
, ustvrdila je Jasmina Lovrinčević.

Ocijenila je kako je jedini način da se osigura normalan rad kazališta imenovanje vršitelja dužnosti intendanta, a na sjednici Kazališnoga vijeća postignuta je suglasnost da to bude bivši intendant Šnajder, s čime se složio i gradonačelnik Ivan Vrkić.

Budući da je Gradsko vijeće, kao predstavnik jednog osnivača, za tu dužnost prije imenovalo Draženu Vrselju, a Županijska skupština Šnajdera, Lovrinčević smatra kako je nužna nova odluka Gradskoga vijeća kojom bi se poduprlo Šnajderovo imenovanje.


'Sjednice - neće biti!'

No predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić poručio je da sjednice Gradskog vijeća o toj temi neće biti, osim ako se suvlasnici ne dogovore oko potpuno novog imena za v.d. intendanta. Istaknuvši da je Grad kao jedan od suvlasnika uplatio novac za plaće, Đapić poručio je da će poslati dopis Vladi i zatražiti da uredbom imenuje potpisnika računa HNK ako Šnajder, koji je još potpisnik toga računa, i dalje bude odbijao isplatiti plaće.

Đapićevo rješenje za osječki HNK
Prosvjed ispred osječkog HNK

Podsjetimo, osječkom HNK-u zaprijetila je blokada rada i neisplata plaća nakon što je dosadašnjem intendantu Božidaru Šnajderu mandat istekao 10. prosinca prošle godine, a osnivači i suvlasnici HNK-a, grad Osijek i Osječko-baranjska županija, nisu se mogli dogovoriti o imenovanju obnašatelja dužnosti intendanta.

Jasno razlikujemo pravno-tehnički problem isplate plaća od izbora intendanta. Ako suvlasnici kazališta opunomoćuju Šnajdera da kao potpisnik računa isplati plaće, a on to ne želi, onda je to oblik trgovine koji se pokušava spočitavati meni jer sam predložio da se uz imenovanje Šnajdera, kao v.d. intendanta, imenuje i poslovni ravnatelj, kazao je Đapić.