Počelo prikupljanje potpisa za generalni štrajk

Sindikalne središnjice počele su prikupljati potpise svoga članstva za generalni štrajk. Prikupljanje potpisa trajat će dva tjedna, a generalni štrajk sindikati žele organizirati zbog izmjena radnog zakonodavstva.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević pozvao je na konferenciji za novinare u Osijeku Vladu da omogući poštene investicije koje će otvarati nova radna mjesta. Ponovio je zahtjev da se odustane od izmjena ZOR-a kojima se poslodavcima omogućuje lakše otpuštanje. Štetnim smatra i najavu donošenja zakona o povremenim poslovima zbog opasnosti da radnici neće biti plaćeni u skladu s količinom obavljenog rada te da to neće imati tko nadzirati. Hoće li doći do generalnog štrajka, manje ovisi o nama, a više o Vladi, dodao je.

Sindikalni čelnici suglasnost za štrajk očekuju od 400-tinjak tisuća članova. Potporu očekuju i iz redova ostalih sindikata, ali i nezaposlenih, umirovljenika, mladih i svih koji, kako kažu, plaćaju nesposobnost ove vlasti. No građani su oko štrajka podijeljeni.