Vrkić: plaća djelatnicima HNK "potpisana i isplaćena"

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić privremeno je danas prekinuo konferenciju za novinare Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) ispred Gradske uprave te izvijestio kako je djelatnicima osječkog HNK isplaćena plaća za prosinac.

Glavna tajnica HSDK Ljubica Pilić započela je pressicu i još jednom upozorila na problem neisplate plaće zbog nepostizanja dogovora Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kao osnivača i suvlasnika HNK, oko imenovanja privremenog intendanta. No, iz Gradske je uprave tada izašao gradonačelnik Vrkić u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića i izvijestio kako je plaća djelatnicima HNK potpisana i isplaćena, kao što je, tvrdi, ranije i obećao.

Prosvjed ispred osječkog HNK

Žao mi je što je gospođa iz Zagreba došla u Osijek praviti cirkus, jer mi to nismo zaslužili. Ona se opredijelila za jednu stranu, jer je došla pred Gradsku upravu, a ne pred Županiju, poručio je Vrkić sindikalcima i njihovoj glavnoj tajnici Ljubici Pilić. Nju je zamolio da prestane s cirkusom ili da ga radi u Zagrebu.

Na upit novinara tko je potpisao isplatu plaća odgovorio je kako je osobno to učinio. Ako sutra treba u zatvor, ispratit ćete me, rekao je Vrkić i vratio se u Gradsku upravu.

Pilić je, u nastavku konferencije za novinare, upozorila kako zakonski nije moguće da netko drugi, u ime pravne osobe, potpisuje isplatu plaće. Ustvrdila je kako je isplatom plaće riješen samo jedan problem, ali da ostaje pitanje što će dalje biti s osječkim HNK, koji bez imenovanja vršitelja dužnosti intendanta nema uvjete za normalan rad.

Pilić je najavila kako će HSDK sutra održati konferenciju za novinare u Zagrebu pred Ministarstvom kulture, koje je, istaknula je, moralo spriječiti ovakvu situaciju.