Je li vrijeme za opći štrajk? Koje su posljedice?

U Vladi ponovno nesuglasice - jedan ministar govori o propadanju privatizacije HŽ Carga, drugi da se pregovori nastavljaju. Samo dan-dva prije jedan govori kako je Imunološki zavod neprofitabilan, drugi stečaja nije smjelo biti. U oba slučaja, dok veliki razgovaraju, radnici sa strepnjom očekuju ishod.

Nakon gotovo pa propale privatizacija HŽ Carga i stečaja Imunološkog zavoda na Zavod za zapošljavanje mogao bi ponovno stići novi val tada već bivših radnika.


Sve to, ali i mnoštvo drugih stvari, razlozi su što će se stotine tisuća hrvatskih radnika okupljenih u pet velikih sindikalnih središnjica ovaj tjedan izjasniti o mogućem stupanju u opći štrajk. Ovime sindikati žele spriječiti donošenje Zakona o povremenim poslovima i izmjene Zakona o radu. 

U emisiji HTV-a Hrvatska uživo o tome su govorili predsjednik Sindikata hrvatskih željeznica Ivan Forgač, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić i predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Vlada propušta riješavati velike probleme, propadanje tvrtki je svakodnevno, a mi se moramo boriti protiv zakona o radu, boriti se protiv nerazumnih odluka da se gospodarski rast, da se novo zapošljavanje rješava putem zakona o radu, a ne putem rješavanja tvrtki koje svakodnervno propadaju, rekao je Novosel.

Inzistiramo da Vlada odustane od izrazito štetnih rješenja u zakonu o radu, a riječ je o stamostalnom određivanju tjednog radnog vremena od strane poslodavaca i o liberalizaciji uvjeta otpuštanja, smatra Matijašević.

Cijeli razgovor sa sindikalistima pogledajte u videoprilogu.