Obljetnica priznanja neovisnosti Hrvatske

Danas je 22. obljetnica međunarodnog priznanja neovisnosti Hrvatske. Dan je to kada je u jeku agresije na Hrvatsku 12 zemalja tadašnje Europske zajednice potvrdilo njezinu državnost. Prvi put, obljetnicu priznanja naša zemlja slavi kao punopravna članica Unije.


Priznanje je Hrvatska dočekala u jeku Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika, a na svoje je tog 15. siječnja međunarodno priznate granice izašla tek nakon šest godina, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja. Tim su procesom stvoreni uvjeti za povratak prognanika i izbjeglica na ta područja i njihovu obnovu.

U povodu obilježavanja tih dviju obljetnica na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata jutros je vijence položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem. Nazočni su bili i saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici s područja Vukovarsko-srijemske županije kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu za ubijene i nestale u Domovinskom ratu molio je župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

U povodu obilježavanja 22. obljetnice dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske Udruge proistekle iz Domovinskog rata na državnoj razini na Mirogoju su položile vijence i zapalile svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomemnika Glas hrvatske žrtve - zid boli te na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.