Turudić za HRT: Silno iznenađen žalbom DORH-a

Zagrebačko državno odvjetništvo neočekivano se žalilo na odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj. Njihovu žalbu komentirao je Ivan Turudić, sudac koji je tu odluku i donio. Ne slaže se s odlukom DORH-a i silno je iznenađen. 'To je zadnja opcija za koju sam mislio da će se dogoditi, ali to je njihovo pravo', izjavio je Turudić. 'Državno odvjetništvo je prvi put zauzelo ovaj stav', rekao je, a na pitanje kako tumači činjenicu da su se u DORH-u predomislili, samo je kratko odgovorio - 'To morate pitati njih!'

DORH se žalio na izručenje Perkovića, a za Mustača ne

To što je DORH postupio suprotno od očekivanog - žalio se na presudu o Perkovićevu izručenju Njemačkoj, a nije se žalio na onu koju je izgubio - odbijanje suda u Velikoj Gorici da izruči Mustača izazvalo je optužbe da Vlada čini sve za spas Perkovića i Mustača.

Gostujući u našoj emisiji "A sada Vlada", ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbio je takve insinuacije kao apsurdne. Rekao je da se Vlada neće nikada miješati u neki sudski predmet. Da li je nastupila zastara u bilo kojem predmetu, može zaključiti samo sud. Normalno je da se zakon u određenim slučajevima može različito tumačiti, to je legitimno - nije prvi ni zadnji put. Treba pustiti da tijela u čiju to nadležnost spada, rade svoj posao, naglasio je ministar Miljenić.

Žalba Državnog odvjetništva izazvala je oštre komentare i u središtu Europske unije. Međutim, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula smatra kako su to samo pojedinačna, osobna mišljenja.

Odbijena žalba obitelji Đureković u slučaju Mustač

Županijski sud u Velikoj Gorici kao nedopuštenu je odbacio žalbu obitelji ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića na odluku da se odbije izručenje bivšeg jugoslavenskog Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom. No odluka o Mustačevu neizručivanju Njemačkoj ni time nije postala pravomoćna jer se obitelj Đureković može žaliti Vrhovnom sudu, objasnio je glasnogovornik velikogoričkog suda Ante Zeljko. Kazao je da je žalba obitelji odbačena jer je predsjednica Izvanraspravnog vijeća zaključila da su sudionici postupka u kojem se odlučuje o izručenju prema Europskom uhidbenom nalogu (EUN) samo državni odvjetnik, koji zastupa državu izdavanja EUN-a, i tražena osoba za koju je nalog izdan.

Odvjetnici Zrinka i Siniša Pavlović izjavili su da će čim zaprime pisanu odluku suda, razmotriti daljnje korake i pravna sredstva radi pobijanja odluke velikogoričkog suda. Uvjereni da je državno odvjetništvo u slučajevima Mustač i Perković djelovalo u suprotnosti s mandatom dobivenim EUN-om od SR Njemačke, ali i sa svojom dužnošću zastupanja interesa žrtve i oštećenika u ovim postupcima, odvjetnici obitelji Đureković od zagrebačkog su suda zatražili da im dopusti neposredno sudjelovanje u postupku protiv Perkovića. Glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je takav zahtjev primljen te proslijeđen Vrhovnom sudu koji će, nakon žalbi obrane i državnog odvjetnika, donijeti pravomoćnu odluku o Perkovićevu izručenju.

Sindičić tvrdi da je lažno optužio Pratesa, Perkovića i Mustača

Podsjetimo, iako je u postupku zastupalo Njemačku koja traži izručenje, državno odvjetništvo jučer je izvijestilo da se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči jer i ono smatra da je u tom slučaju nastupila zastara. Isto stajalište tužiteljstvo je iznijelo i u žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda, koji je u istom slučaju odobrio izručenje Mustačeva bivšeg suradnika Josipa Perkovića, koji je također odbacio bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubojstvom.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Anti Nobilu poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom.