Premijera predstave "Zajedno" rjiečkoga HNK

Predstava Zajedno ansambla Hrvatske drame riječkoga HNK, prema filmskom scenariju švedskog redatelja Lukasa Moodyssona, izvedena je sinoć u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci u okviru programa Zajc Off kao svjetska praizvedba.

Prema informacijama iz riječkoga HNK, do sad nitko u svijetu nije preradio scenario Moodyssonova filma Zajedno iz 2000. godine za kazališnu izvedbu. Taj scenario su za kazališnu izvedbu u Rijeci prilagodili Marijana Fumić, Nagdalena Lupi Alvir i slovenski redatelj predstave Matjaž Latin.

U filmu se radnja odigrava u komuni u Stockholmu 1975. godine, u kojoj žive osobe različitih gledišta i seksualnih opredjeljenja a u predstavi je radnja prebačena u Hrvatsku u današnje vrijeme.

U predstavi Zajedno nastupili su Andreja Blagojević, Dražen Mikulić, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Damir Orlić, Tanja Smoje i još desetak glumaca riječkog HNK uz dvije mlade glumice studija Gluma i mediji riječkoga sveučilišta i dva dječaka, člana kazališne radionice za djecu i mlade Malik.

Dramaturginja je Marijana Fumić, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.