Šipuš traženje ostavke smatra preagresivnim

Glavna tajnica Hrvatskoga sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) Ljubica Pilić zatražila je ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić zbog situacije u osječkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a zamjenik ministrice Berislav Šipuš smatra da je ta izjava preagresivna i da radikalizira problem koji trebaju riješiti Osječko-baranjska županija i grad Osijek.

Nakon što je Pilić zatražila ostavku ministrice na konferenciji za novinare ispred zgrade Ministarstva kulture na kojoj su bili i predstavnici osječkoga HNK, među kojima i sindikalni povjerenik osječkoga HNK Ladislav Vrgoč te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, Berislav Šipuš dao je u Ministarstvu kulture izjavu novinarima rekavši da je Ministarstvo imalo izvrstan dijalog s HSDK-om o svim problemima te da sada razgovor ide u krivom smjeru.

I dok su sindikalci upozorili da 208 zaposlenika HNK u Osijeku neće primiti plaću za prosinac, koja prema Kolektivnom ugovoru mora biti isplaćena do 15. siječnja, jer se osnivači kazališta - Osječko-baranjska županija i grad Osijek - ne mogu dogovoriti o vršitelju dužnosti intendanta pa kazalište nema uvjeta za zakoniti rad, Šipuš je podsjetio da to pitanje moraju riješiti osnivači, a ne Ministarstvo.

Pri tomu, napomenuo je, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić jučer je izvijestio da je djelatnicima osječkoga HNK isplaćena plaća.