Povučen prijedlog Zakona o povremenim poslovima

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava povuklo je prijedlog Zakona o povremenim poslovima iz procedure i time odustalo od jednog od zakonskih prijedloga zbog kojega su sindikati organizirali izjašnjavanje članstva o općem štrajku.

U dopisu upućenom sindikalnim središnjicama ministar Mirando Mrsić obrazlaže povlačenje tog zakona time što "tijekom javne rasprave zainteresirana javnost nije izrazila podršku tome prijedlogu".

Sindikalne središnjice organiziraju od 13. do 24. siječnja izjašnjavanje sindikalnog članstva, kao i svih zaposlenih koji se žele priključiti, za sudjelovanje u općem štrajku protiv novog zakona o radu i zakona o povremenim poslovima. Smatraju da bi takvi zakoni dodatno smanjili radnička prava. Također, usprotivili su se prijedlogu zakona o povremenim poslovima tvrdeći da bi se njime omogućilo iskorištavanje radnika i rušila cijena rada, a da se pritom ne bi riješio problem rada na crno.

Povlačenje spornog prijedloga iz procedure ne mijenja ništa u planovima sindikata za mogućim organiziranjem općeg štrajka jer nisu ispunjeni zahtjevi u vezi izmjena ZOR-a, rekao je za Hinu predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Spremni smo se vratiti za pregovarački stol ako Mrsić ispuni naše glavne zahtjeve oko ZOR-a, dodao je.

Sindikati traže da Ministarstvo odustane od prijedloga po kojem bi poslodavac mogao produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo od 56 do 60 sati tjedno. Također im je neprihvatljiva fleksibilizacija zapošljavanja radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje.

Sindikati su izašli iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, organizirali su prosvjed na Markovu trgu pod nazivom "Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom", kao i  izjašnjavanje o općem štrajku.