Varaždin: Sjajni bal otkazan nakon 20 godina!

Varaždinski Sjajni bal, koji se proteklih dvadeset godina održavao prvoga petka u veljači u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, ove je godine otkazan, izvijestili su organizatori na konferenciji za novinare.

Organizatorica bala Ingeborg Jurić iz Austrijske kulturne zajednice kao razloge otkazivanja navela je nedostatak novca, pritisak iz gradskih upravnih odjela da se uključe u organizaciju bala te pokrenu njegove izmjene te nedostatak sluha među varaždinskim gospodarstvenicima koji su iz godine u godinu izdvajali sve manje novca za bal, javlja Hina.

Jurić objašnjava da je grad za ovogodišnji bal izdvojio samo 15.000 kuna, što je iznimno malo za manifestaciju toga ranga. Komentirajući želje pojedinih upravnih odjela da uključe svoje ljude, organizatorice bala Ingeborg Jurić i Mirjana Dučakijević kažu da je bal zamišljen na principu koji apsolutno počiva na tradiciji te da jednostavno nisu mogle pristati na izmjene i 'osuvremenjivanje' bala.

Usporedile su varaždinski bal s bečkim, čiji je koncept osmišljen 1956., a do danas se nije puno mijenjao. Velik broj posjetitelja iz Austrije i okolnih zemalja te diplomatskog zbora u Hrvatskoj dokaz su da je koncept varaždinskog Sjajnog bala bio odlično prihvaćen, naglasila je Jurić.

Organizatorice se nadaju da će se bal sljedeće godine ipak održati jer su dobile obećanje gradonačelnika Gorana Habuša koji će, po njihovim riječima, napraviti sve što je u njegovoj moći da se Sjajni bal održava i dalje. Troškovi organizacije Sjajnog bala su oko 200.000 kuna.