Tradicionalna Noć muzeja 31. siječnja diljem Hrvatske

Ovogodišnja "Noć muzeja" održat će se u petak, 31. siječnja, kada će se u osamdesetak gradova diljem Hrvatske do kasno u noć posjetiteljima tradicionalno omogućiti besplatni ulaz u muzeje i brojni programi, izložbe, koncerti, promocije, vodstva.

Noć muzeja možda najbolje sublimira što gradovi i kulturne institucije mogu napraviti, a uz snažan angažman muzejske struke oni potvrđuju moć svoje baštine, rekla je pomoćnica ministrice kulture i jedna od inicijatorica manifestacije, Vesna Jurić Bulatović na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su dodijeljene zahvalnice svima koji proteklih devet godina podupiru taj projekt.

Najavila je da, u želji da se napravi iskorak, "Noć muzeja" ove godine organizira akciju potpore zatvorenom Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, najstarijoj muzejskoj instituciji u toj državi, a otvorenje izložbe originalnog nakita iz BiH u Muzeju Mimara bit će ujedno otvorenje ovogodišnje manifestacije.

Uz dodjelu zahvalnica za dosadašnju potporu, među ostalim, Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Udruženju ugostitelja, ZET-u, HRT-u i sponzorima, na konferenciji je predstavljena i nova internetska stranica "Noći muzeja" (http://nocmuzeja.hr/).

Na stranici "Noć muzeja" na Facebooku organizirat će se nagradni natječaj za najbolju fotografiju s manifestacije te će ondje objavljivati i svi podaci o svim muzejima koji sudjeluju u Noći muzeja - dosad se prijavilo njih 180 iz 80 gradova, sa 727 događaja, a organizatori očekuju više od 320 tisuća posjetitelja.