Umjetnost je rođena prije 1,000.051 godinu

Na inicijativu francuskog umjetnika Roberta Fillioua na današnji se dan već 51 godinu slavi rođendan umjetnosti. Iako je datum bio odabran kao dosjetka, zahvaljujući zajedničkom projektu Europske radijske unije posljednjih je devet godina postao vrhunski radiofonski događaj, koji večeras možete pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.

Rođendan umjetnosti svečanost je posvećena sjećanju na ideju Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. objavio da je umjetnost rođena točno prije milijun godina. Tako je ove godine na redu 1,000.051. obljetnica umjetnosti. Nakon Filliove smrti 1987. godine, umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao Vječne mreže (La Fete permanente), a rođendan umjetnosti se na različitim događanjima slavi diljem svijeta (u muzejima, koncertnim dvoranama, na radiopostajama, u malim privatnim studijima i sl.) uz obvezu umjetnika da donesu svoj "dar" koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

Proslava rođendana umjetnosti nikada nije bila formalni događaj, već je organizirana ad hoc, a sudionici ga osmišljavaju samostalno...

I ove godine Europska radijska unija na svoja će dva satelitska kanala ponuditi izravne prijenose iz dvadesetak gradova Europe u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje.
Hrvatski radio na Trećem programu uključit će se u projekt EBU-a u punom trajanju (od 20 sati do ponoći) kombinirajući prijenose iz Helsinkija, Berlina, Bratislave, Tallina, Bukurešta, Praga, Ljubljane, Bruxellesa, Madrida, Hainburga, Ženeve, Beograda, Stockholma, Pariza, Moskve, Freiburga, Dublina, Lisabona, Antwerpena, Berlina, Beča i naravno Zagreba.

Prijenos iz Zagreba otvara slavljeničku večer i to prijenosom predstave PLANET 8 autorice Mirele Ivičević iz Muzičkog salona Studentskog centra u Zagrebu.