Bosanska Dubica krije nepoznatu Picassovu grafiku?

Knjižnica u gradiću Bosanska Dubica možda krije vrijedno djelo Pabla Picassa koje je u bivšu Jugoslaviju stiglo još 1964. godine, no to se do sada skrivalo kao najveća tajna, prenose lokalni mediji u Bosni i Hercegovini.

Grafika, koja za sada nosi radni naziv "Čovjek s bradom", ne nosi Picassov potpis, nego tek datum 15. travnja 1964. Tvrdnja kako je riječ o djelu slavnog španjolskog umjetnika potječe od nekadašnjeg visokog dužnosnika Komunističke partije Jugoslavije Boška Šiljegovića, koji je prije pedeset godina predvodio izaslastvo te stranke na jednom međunarodnom kongresu održanom u Parizu.

S obzirom na to da je Picasso bio ljevičar on je svim šefovima izaslanstava na tom kongresu u Francuskoj poklonio po jednu svoju sliku, kazao je "Dnevnom avazu" Stojan Banjac kojemu je Šiljegović 1988. godine u Beogradu predao veći broj knjiga te slika, uključujući i parišku grafiku, sa željom da budu pohranjene kao njegov poklon u Bosanskoj Dubici u kojoj je i sam rođen.

Banjac dodaje kako mu je Šiljegović prenio da grafiku nije dobio osobno od Picassa, ali da je siguran da je to njegov rad. Poručio nam je da je dobro čuvamo, kazao je Banjac.

U Bosanskoj Dubici nisu bili sigurni što bi s tim poklonom, a suočeni s tvrdnjom kako je riječ o djelu iznimne vrijednosti odlučili su ga spremiti u sef lokalne knjižnice i o njemu jednostavno šutjeti.