Gradski muzej Vukovar ponovno otvorio stalni izložbeni postav

U vukovarskom Dvorcu Eltz večeras je otvoren stalni postav Gradskog muzeja Vukovar, čime je nakon 22 godine od strahovitih razaranja Vukovara, popraćenih uništavanjem i pljačkom iznimno vrijednoga kulturnog blaga grada Vukovara završena višegodišnja obnova Dvorca Eltz i kulturna obnova vukovarske muzejske baštine. 

Stalni postav vukovarskog Gradskog muzeja, osnovan 1948. donacijom rimskog novca, namještaja, oružja i umjetničkih slika osnivača te ustanove Antuna Bauera, svečano je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Večeras građani Vukovara sami sebi darivaju vlastitu povjest, najljepši dar koji si mogu darovati, naglasila je otvarajući Stalni postav muzeja ministrica Zlatar Violić.

Projekt 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol', u sklopu kojega je obnovljen i Dvorac Eltz u čiju je unutrašnju obnovu Ministarstvo kulture uložilo 14 milijuna kuna, najkompleksniji je projekt koji je do sada rađen u neovisnoj Republici Hrvatskoj, rekla je ministrica.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ružica Marić, koja je i autorica muzeološke koncepcije Stalnog postava, istaknula je kako će se posjetitelji moći upoznati s arheološkom prošlosti vukovarskog kraja, povijesnim razvojem Vukovara, etnografskom baštinom i tradicijskom kulturom, pogledati multimedijalnu prezentaciju Domovinskog rata i ratnu kronologiju te dobiti nove spoznaje na temu 'Vukovar danas - život u višenacionalnoj zajednici'. 

U realizaciji postava sudjelovalo je niz stručnih suradnika iz hrvatskih muzeja i ostalih baštinskih ustanova, a u Stalnom postavu nalazi se gotovo 2.000 predmeta od kojih oko 1.000 prošlo proces restauracije, rekla je Marić.

Raznolikost tematskih blokova koje ukupno zapremaju više od 3500 četvornih metara, raspoređena je u 17 soba na I. katu, te četiri velike tematske cjeline na II. katu i potkrovlju muzeja. Dizajn likovnog rješenja postava napravila je Nikolina Jelavić, dizajnerica iz Zagreba.

Svečanosti su, pored velikog broja Vukovaraca, nazočili i bivši ministri kulture Antun Vujić i Božo Biškupić te grof Georg Eltz, nasljednik Dvorca Eltz, koji je obećao da će Dvorac darovati Gradu Vukovaru što je, kako je rekao, već namjeravao učiniti, ali nije na razini države našao pravog sugovornika da bi to i ostvario.

U kulturnom dijelu programa nastupili su glumci Anja Šovagović Despot i Joško Ševo, operne solisitice Lidija Horvat Dunjko, Antonija Dunjko i Tena Lebarić Rašković, uz klavirsku pratnju Maria Čopora, kao i učenici vukovarske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Obnova Dvorca Eltz te spomeničke cjeline Gradskog muzeja Vukovar počela je 2008., i dio su Projekta 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol' Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe. Projekt u cijelosti obuhvaća obnovu povijesne jezgre Grada Vukovara, obnovu kompleksa dvorca Eltz kao muzejsko-galerijskog i multikulturalnog centra, izgradnju Muzeja Vučedolske kulture i arheološki - turistički park na Vučedolu, obnovu povijesne jezgre Grada Iloka sa zidinama i dvorcem Odescalchi te stalnim postavom Muzeja grada Iloka. 

Vukovarski Gradski muzej djelovao je u progonstvu od 1993. do 1997. u Muzeju Mimara u Zagrebu. Tada je formirana zbirka donacija umjetnika iz Hrvatske i Europe pod nazivom "Muzej Vukovara u progonstvu" s fondom s više od 1400 djela. Gradski muzej se u Vukovar vratio 1998. godine, a 2001. posredovanjem Ministarstva kulture RH u Vukovar je iz Srbije vraćen veći dio tijekom okupacije odnesene muzejske građe. Dio je međutim nepovratno uništen, a dio je završio u privatnim zbirkama.