Studenti glume: Kazališta moraju biti izvan svake politike

Studenti glume druge i treće godine osječke Umjetničke akademije svojom su 15-minutnom predstavom ispred zgrade osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) pod nazivom "Izbori" pokazali što misle o politici i načinu rješavanja aktualne problematike u osječkom kazalištu.

Osam mladih glumaca i osam stolica na improviziranoj pozornici letjelo je s jedne političke pozicije na drugu, gurali su se, prema potrebi i grlili, ali i žestoko borili isključivo za vlastite pozicije. Pokazali su kako se stvaraju neprincipijelne koalicije, daju prazna obećanja, padali i dizali se bez stida, ponovno smješkali i obećavali svojim biračima uvijek isto i bez pokrića.

Dekanica osječke Umjetničke akademije Helena Sablić Tomić istaknula je kako su studenti pokazali i hrabrost i volju da javno progovore o tome da osječko Hrvatsko narodno kazalište, ali i ostala hrvatska kazališta moraju biti izvan svake politike, isključivo u službi umjetnosti i građana.

Na performansu "Umjetnička akcija" nazočan je bio i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, ali nije davao izjave. No novinarima se obratio osječki dogradonačelnik Vladimir Ham, koji je rekao kako u stvarnosti još i gore.