Prepucavanja oko ZOR-a

Promjene ZOR-a nužne su za poticanje zapošljavanja i smanjivanje broja nezaposlenih, istaknuli su u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Sindikati protiv izmjena ZOR-a

HUP-ovci istču kako se prema novom zakonu o radu ne olakšava otpuštanje i ne povećava broj radnih sati. 

Radnici će i dalje prosječno raditi 40 sati tjedno, odnosno najviše 48 sati s prekovremenim, tvrde poslodavci i pritom prozivaju sindikate da bespotrebno pozivaju na generalni štrajk jer su i sami odgovorni za to što Hrvatska ima jedan od najnefleksibilnijih i najrigidnijih zakona o radu u Europi.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić istaknuo je da poslodavcima treba zakon koji će omogućiti veću fleksibilnost poslovanja i zapošljavanje. Upitan očekuje li da će broj nezaposlenih nadmašiti 400.000, Mudrinić je ocijenio kako bi se to moglo dogoditi u travnju, nakon čega očekuje smanjivanje nezaposlenosti zbog sezonskog zapošljavanja i početka realizacije nekih projekata.

Na upit o mogućem povlačenju dobiti iz javnih poduzeća u proračun i kako će to utjecati na njihovu investicijsku sposobnost, Mudrinić je rekao da, ako su poduzeća kreditno sposobna, to ne bi trebao biti problem.

MMF nam prognozira veći pad BDP-a i rekordnu nezaposlenost

Sindikati: Promjene ZOR-a nisu nužne za konkurentnost i zapošljavanje

Sindikalne središnjice poručile su HUP-u da promjene ZOR-a nisu nužne za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i poticanje zapošljavanja. Postojeći ZOR nije jedan od najrigidnijih i najnefleksibilnijih zakona u Europi niti je skup i kompliciran u provedbi, kako tvrdi HUP, kažu u zajedničkom priopćenju Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Mnogi poslodavci ne podržavaju zaštitu prava radnika i nisu svjesni njihove vrijednosti, a prijedlog novog ZOR-a povećava broj radnih sati. Dokaz tome su tisuće izgubljenih radnih mjesta zadnjih godina.

Naši socijalni partneri, poslodavci i Vlada, zaboravljaju da su za postojeće gospodarsko stanje u Hrvatskoj odgovorni upravo oni, ističu sindikati.

Fleksibilizacija po receptu HUP-a nije otvaranje novih radnih mjesta i novo zapošljavanje, nego samo omogućavanje zamjene stalnih radnika onima iz agencija za privremeno zapošljavanje, odnosno zadovoljavanje apetita poslodavaca na štetu radnika, tvrde sindikalne središnjice. S druge strane sindikati traže nova radna mjesta, novo zapošljavanje i stabilnost zaposlenja.

Na kraju su socijalnim partnerima čestitali Dan socijalnog partnerstva 21. siječnja.