Teroristi prijete olimpijskim odborima - Obama nudi Putinu pomoć

Američki predsjednik Barack Obama u telefonskom je razgovoru ponudio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu pomoć kako bi se Zimske olimpijske igre u Sočiju, koje počinju 7. sljedećeg mjeseca, održale u miru i sigurnosti, objavila je Bijela kuća.

Dvadeset osam dana do Sočija: Olimpijske igre visokog rizika

Posljednjih tjedana islamski militaristi nizom su terorističkih napada zaprijetili sigurnom održavanju ZOI-ja u Sočiju, pa je SAD odlučio poslati dva svoja vojna broda u Crno more kako bi bili spremni pomoći Rusiji u održavanju mira.

Putin najavio borbu protiv terorizma do kraja

Iz Bijele kuće nisu objavili detalje razgovora između Obame i Putina, ali naglašeno je da su lideri dviju svjetskih sila razgovarali o tome kako unaprijediti zajedničke interese. Osim sigurnog održavanja Igara u Sočiju Obama i Putin razgovarali su i o obuzdavanju iranskog nuklearnog programa te o situaciji u Siriji uoči mirovnih pregovora u Ženevi.

Prijetnje terorista nacionalnim olimpijskim odborima

Uoči predstojećih Igara u Sočiju Mađarski olimpijski odbor primio je pisanu  terorističku prijetnju, izjavio je u srijedu Zsolt Borkai, predsjednik nacionalnog olimpijskog odbora. Dodao je da prijetnju smatraju ozbiljnom te da su izvijestili Međunarodni olimpijski odbor i ruske organizatore te da ima saznanja da su slične prijetnje dobili i drugi nacionalni olimpijski odbori.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša izjavio je u srijedu da nisu primili bilo kakve terorističke prijetnje u vezi s Igrama u Sočiju. Dodao je međutim da su takve prijetnje dobili nacionalni olimpijski odbori Austrije i Slovenije.