Praizvedba opere "Brokeback Mountain" u Madridu

Novela "Planina Brokeback" o ljubavnoj vezi dvojice kauboja nakon filmske dobila je i opernu verziju koja će praizvedbu doživjeti 28. siječnja u madridskom Teatro Real.

Libreto je napisala autorica novele Annie Proulx, a autor glazbe je američki skladatelj Charles Wourinen, prenosi BBC.

Priča o dvojici kauboja, Jacku i Ennisu, koji se 1963. upoznaju u planinama Wyominga i počinju ljubavnu vezu, prvi je put objavljena 1997. u The New Yorkeru. Tajvanski redatelj Ang Lee 2005. je po njoj snimio film u kojemu su glumili Heath Ledger i Jake Gyllenhaal. Film je osvojio brojne nagrade, među kojima i tri Oscara (za režiju, adaptirani scenarij i glazbu) te četiri Zlatna globusa (za najbolji film, režiju, scenariji i pjesmu).

Opera će se na madridskim daskama izvoditi od 28. siječnja do 11. veljače, a u glavnim će ulogama nastupiti kanadski bas-bariton Daniel Okulitch i američki tenor Tom Randle. Redatelj Ivo van Hove naglasio je da nije riječ o adaptaciji filma. Puno je veća pozornost posvećena ženskim likovima, a i uloga društva koje ih okružuje puno je značajnija, dodao je.

Van Hove, ravnatelj nizozemske kazališne skupine Toneelgroep, proslavio se adaptacijama filmskih scenarija za pozornicu i bio je prvi kazališni redatelj koji je na kazališne daske prenio velika filmskih djela, među kojima i ona Ingmara Bergmana i Johna Cassavetesa. "Brokeback Mountain" namjerno je na repertoar madridskoga kazališta postavio nakon Wagnerove ljubavne tragedije "Tristan i Izolda".