Sabor: Okoliš se truje velikim količinama agrokemikalija

Okoliš se truje velikim količinama agrokemikalija, složni su u toj ocjeni bili saborski klubovi tijekom rasprave o Zakonu o održivoj uporabi pesticida, no HDSSB-ovci su imali zamjerke na cijenu koju će zbog provođenje tog zakona platiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Imamo sve manju produkciju kvalitetne hrane, a uvozi se nekvalitetna hrana koju neki proglašavaju i smećem, ocijenio je HDZ-ov zastupnik Stjepan Milinković, koji ipak vjeruje da će se novim zakonom osigurati kvalitetnija primjena pesticida koja će utjecati na sigurnost zdravlja.

SDP-ovac Mario Moharić smatra da su unatoč brojnim nedostacima pri primjeni pesticidi jedini učinkovit način suzbijanja štete u poljoprivredi.

HDSSB-ovcima je sporna cijena edukacije za korištenje pesticida koju će platiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG). Smatraju da prihod koji će država izvući iz džepova poljoprivrednika, iznosi oko 150 milijuna kuna, koji će se, kaže, umjesto u državnu blagajnu sliti privatnim učilištima i ustanovama koje će provoditi edukaciju.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdio je da se 95 posto vlasnika OPG-a poljoprivrednom proizvodnjom bavi na iskustvenoj razini, a obrazovanje im je jako nisko.

Predloženim Zakonom o održivoj uporabi pesticida uređuju se pesticidi koji su sredstva za zaštitu bilja te se propisuje obveza donošenja Nacionalnog akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida. Novim pravilnikom planiraju se urediti detalji kao što su primjerice izobrazba profesionalnih korisnika pesticida, uvjeti za distribuciju i prodaju pesticida, redoviti pregledi strojeva za njihovu primjenu i drugo.

Zastupnici su večeras ujedinjeno raspravili i set poljoprivrednih zakona što su morali biti izmijenjeni u segmentu nadležnosti za obavljanje poslova koji su do sada bili u djelokrugu rada gospodarske inspekcije Državnog inspektorata.