Vlada: Izmjene Zakona o radu u korist radnika

Vlada je prihvatila izmjene Zakona o radu. Govoreći o Zakonu ministar rada Mirando Mrsić rekao je kako je on nužan kako bi se riješile posljedice krize i zaustavio rast nezaposlenosti.

Istaknuo je kako će u tome pomoći upravo fleksibilizacija radnog vremena i lakše zapošljavanje. Cilj zakona jest sačuvati postojeća radna mjesta i otvaranje novih, rekao je ministar. Istaknuo je kako nema govora o smanjivanju prava radnika. Radnici će i dalje raditi 40 sati tjedno, odnosno najviše 48 sati.

Dodao je i da se zakonom pojednostavnjuje postupak kolektivnog zbrinjavanja viška radnika. Nismo dirali otpremnine, ni otkazne rokove, rekao je Mrsić.

Ministar je istaknuo i kako povreda radnog prava za poslodavce može značiti i zatvaranje tvrtke isti čas. Prvi put ZOR propisuje da poslodavac mora pismeno naložiti prekovremeni rad i mora ga platiti. Mrsić je rekao kako će se pri izglasavanju ovog zakona tražiti konsenzus svih političkih stranaka te zato ide u dva saborska čitanja.

O Zakonu o radu nakon sjednice Vlade razgovarat ćemo s ministrom Mirandom Mrsićem. Razgovor možete poslušati u 15 sati u vijestima Prvog programa Hrvatskog radija.

Ljudi pozivaju na reforme, dobit će ih. I Njemačka je mijenjala radno zakonodavstvo ... istina danas rade više za iste plaće, ali su zato konkuretni, izjavio je premijer Milanović.

Sindikati protiv izmjena ZOR-a

Pet sindikalnih središnjica reagiralo je na Vladinu odluku da prijedlog novog Zakona o radu (ZOR) uputi u saborsku proceduru bez dogovora sa sindikatima, zaprijetivši da će to spriječiti makar i pod cijenu "grčkog scenarija".