Sindikati zbog ZOR-a prijete 'grčkim scenarijem'

Pet sindikalnih središnjica reagiralo je na Vladinu odluku da prijedlog novog Zakona o radu (ZOR) uputi u saborsku proceduru bez dogovora sa sindikatima, zaprijetivši da će to spriječiti ako bude trebalo i po "grčkom scenariju".

Vlada: Izmjene Zakona o radu u korist radnika

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske već su zbog Vladina prijedloga izmjena ZOR-a izašli iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, prekinuli socijalni dijalog s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i najavili generalni štrajk, a sada su u zajedničkom priopćenju Vladi zaprijetili i "grčkim scenarijem" koji će im prirediti hrvatski radnici i građani.

Sindikati tvrde da novim ZOR-om Vlada i HUP žele deregulirati i sniziti radnička prava, što nisu utemeljili na analizama, niti potkrijepili ijednim statističkim podatkom ili argumentom, za razliku od sindikata koji su dali niz konkretnih primjera provedbe vrijedećeg ZOR-a, posebice u dijelu koji se odnosi na organizaciju radnog vremena.

U audioprilogu donosimo izjave predsjednika sindikalnih središnjica i HUP-a te ministra Mrsića.

Sindikati i dalje smatraju da su razlozi nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva nesposobnost menadžerskog kadra i neučinkovitost javne uprave, a ne radnici i njihova prava.

Nema govora o otvaranju novih radnih mjesta, već o zamjeni jednih radnika drugima u nesigurnijim oblicima rada, odnosno o radu više radnika na jednom radnom mjestu, a sve radi "blistave" statistike, tvrde sindikati.


Zbog vijesti da je Vlada utvrdila prijedlog Zakona o radu bez dogovora sa socijalnim partnerima, saborska oporba zatražila je stanku, kako bi se usprotivila takvom potezu.

HDSSB-ovac Boro Grubišić pozvao je SDP-ovce da se tome usprotive, jer se, kaže, za račun kapitala radnike pretvara u proletere. Izostanak pregovora sa socijalnim partnerima posljedica je premijerova ega, tvrdi HDZ-ovac Ivan Šuker, a laburist Zlatko Tušak od predsjednika Sabora traži da zakon ne stavlja na dnevni red.

Tušak je pozvao premijera Zorana Milanovića da prestane lagati građanima i Saboru ili da podnese ostavku. Podsjetio je da je premijer na početku mandata u Saboru otklonio zahtjeve za fleksibilizacijom prava radnika, ističući da to nije dio izbornog plana vladajuće koalicije te da vrijedeći ZOR "nije samo slovo na papiru, nego društveni dogovor".

Predlaganje novog ZOR-a bez dogovora sa socijalnim partnerima Tušak je nazvao barbarskim činom, a upozorio je da je u tijeku izjašnjavanje o općem štrajku koje su sindikati pokrenuli upravo zbog najave izmjene ZOR-a.

Šuker je premijera prozvao za nedosljednost podsjetivši su on i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić 2010., dok su bili u oporbi, potpisali referendumsku inicijativu protiv izmjene ZOR-a. Vladu je optužio da nema nikakvu želju pregovarati sa sindikatima i upitao nisu li predložene izmjene ZOR-a "posljedica nečijeg hira i inata". Šukeru smeta i što je premijer s današnje sjednice poručio - "htjeli ste reforme, evo vam ih". Šuker je premijera optužio i da je "rastjerao sve prijatelje Hrvatske, koji nam više ne vjeruju zbog ega jednog velikog vođe".

Boro Grubišić (HDSSB) prozvao je SDP-ovce da su odustali od socijaldemokratskih načela i priklonili se interesima krupnog kapitala. Novi ZOR Vlada donosi gotovo potajno, bez dogovora sa socijalnim partnerima, iz inata uvrijeđenog premijera koji kaže, 'you ask for it' - 'tražili ste, gledajte', kazao je Grubišić.

Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor na dva čitanja uputila prijedlog izmjena ZOR-a kojima, prema riječima ministra Mrsića, želi očuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta, potaknuti zapošljavanje, a poslodavcima omogućiti brzu prilagodbu tržištu.