Drama "Kontra progresa" premijerno izvedena u Splitu

Na velikoj sceni splitskog HNK premijerno je izvedena nagrađivana drama suvremenog katalonskog dramatičara Estevea Solera Kontra progresa. Prevela ju je i na scenu postavila redateljica Nenni Delmestre, koja je predstavu pratila iz publike zajedno s Esteveom Solerom.

Drama Kontra progresa dio je Solerove trilogije (Protiv napretka, Protiv ljubavi, Protiv demokracije). U Francuskoj je proglašena najboljom dramom prošle godine. Trilogija, u kojoj autor u žarište i pod upitnik stavlja stupove suvremenog društva, prevedena je na 12 jezika, a više od 70 redatelja postavilo ju je na scene u Engleskoj, Njemačkoj, SAD-u, Francuskoj, Švicarskoj, Austriji, Grčkoj, Venecueli, Čileu... Solerova trilogija trenutačno igra na 40 svjetskih pozornica.

Na sceni je nastupilo 15 glumaca, među kojima Trpimir Jurkić, Ksenija Prohaska, Marko Petrić, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Zorana Kačić, Filip Radoš, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Goran Marković, Anastasija Jankovska i Bojan Brajčić.

Scenografkinja, autorica glazbenog koncepta i izbora glazbe je Lina Vengoechea, Mario Leko je kostimograf i redatelj videomaterijala koji se koriste u predstavi, koreograf i suradnik za scenski pokret je Gregor Luštek, a oblikovatelji svjetla i tona Zoran Mihanović i Damir Punda.

Esteve Soler rodio se u Barceloni 1976. godine. Školovao se u rodnom gradu na Institut del Teatre i u Sala Beckett gdje danas predaje dramsko pisanje. Drama Kontra demokracije dobila je 2012. uglednu nagradu katalonskog časopisa Serra d'Or kao najbolja drama godine.