Perković izručen Njemačkoj - u podne kod sutkinje

Zrakoplov Lufthanse s bivšim dužnosnikom jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem među putnicima sletio je u 14.45 sati u Muenchen, objavljeno je na internetskim stranicama zračne luke Franza Josefa Straussa.

Perkovića je Hrvatska predala Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Nobilo: Perković se osjeća 'izdanim', a što će reći njemačkom pravosuđu ovisi o okolnostima - audio

Prema njemačkom zakonu, Perković bi u danu izručenja ili najkasnije sutradan morao biti izveden pred suca u čijoj je nadležnosti slučaj i koji donosi odluku o pritvoru. Tako će i biti jer Deutsch Welle javlja da će Perković sutra u podne bit izveden pred istražnu sutkinju koja će odlučiti što dalje s njime, hoće li ga pustiti na slobodu ili će ostati u pritvoru.

Minhenski odvjetnički ured Forse, koji bi prema najavama trebao u Njemačkoj preuzeti slučaj Perković, nije htio komentirati događaje oko njegova izručenja i najavio je više informacija tijekom sutrašnjeg dana. U ovom trenutku ne možemo ništa reći o slučaju Perković pa čak ni to da naša kancelarija preuzima njegov slučaj u Njemačkoj, priopćeno je Hini iz odvjetničkog ureda Forse.

Priopćenje sa sjednice Ustavnog suda - dokument

Istodobno, Ustavni sud donio je odluku kojom se ustavna tužba, koju je Perković podnio zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom, odbija. Odluku je Ustavni sud donio jednoglasno uz izuzeće suca Davora Krapca, priopćeno je iz Ustavnog suda. Nema više ni formalnih zapreka za njegovo izručenje.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je njegova pozicija u 'slučaju Perković' jasna te da treba poštovati odluke sudske vlasti. 'U Hrvatskoj postoji trodioba vlasti, pravosudna vlast i Ustavni sud, koji je posebna vrsta sudske vlasti, i njihove odluke treba poštovati te tu nemam što dodati', rekao je predsjednik. Izručenje Perkovića zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks je protumačio kao 'pad svih SDP-ovih teorija i prigovora HDZ-u'. 'Sve teorije i prigovori koji su se upućivali HDZ-u i meni, a koji su bili vezani za Zakon o pravosudnoj suradnji i promjenu Ustava, gdje su Zoran Milanović i SDP ironizirali i vrijeđali, sada su pale, obile su im se o glavu', izjavio je Šeks novinarima u Saboru.

Ivo Jelušić, zastupnik SDP-a, kazao je da se 'oduvijek zauzimao i govorio da je slučaj Perković stvar hrvatskog sudstva. Kako ono odluči, tako će biti i tu nema što reći. Sudovi su ti koji presuđuju i odlučuju što će biti. Je li to što sudovi naprave uvijek i dobro, to je druga stvar', kazao je Jelušić. Dodao je kako osobno misli da su odluke sudova podložne javnom propitivanju kao i rad svih drugih na javnim poslovima. Zastupnik HNS-a Milorad Batinić ističe da 'slučaj Perković' nije posebno plijenio njegovu pozornost. 'Hrvatskim zakonima preuzeli smo određenu regulativu EU i smatram da moramo poštovati zakon', zaključio je.