Postignut dogovor o osječkom HNK

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izvijestila je nakon sastanka s predstavnicima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije da je postignut dogovor o osječkom HNK-u te da će se vršitelj dužnosti intendanta znati 16. ili 17. veljače, najavivši pritom da će idućeg tjedna predložiti nove izmjene Zakona o kazalištima.

Ministrica je tom prigodom istaknula da će sljedeći tjedan Vladi predložiti izmjene i dopune Zakona o kazalištima, koje će do 14. veljače biti upućene u saborsku proceduru, a nakon toga objavljene u Narodnim novinama. Po novim izmjenama zakona ministar kulture će, u slučaju nemogućnosti dogovora osnivača o imenovanju, moći predložiti v.d. intendanta iz redova zaposlenika kako bi kazalište moglo normalno funkcionirati.

Ministrica je izrazila žaljenje što se Grad i Županija nisu mogli dogovoriti o izboru v.d. intendanta osječkog kazališta, jer je na taj način stvorena pravna nemogućnost djelovanja te nacionalne kazališne kuće. Obećala je da do konačnog rješenja neće biti problema u funkcioniranju kazališta, te da će zaposlenici plaću za siječanj na vrijeme dobiti.

Prekratak je rok da bismo danas riješili i drugo pitanje, a to je odnos osnivača i suvlasnika osječkog HNK, rekla je ministrica dodavši da će se to pitanje riješiti do kraja godine. Na računu osječkog kazališta ima novca ali je problem u potpisniku, jer zbog pravne regulative to nema tko učiniti, pa će izmjene i dopune Zakona o kazalištima to riješiti kako se ubuduće taj i slični problemi ne bi dogodili ni u Osijeku ni u drugim kazalištima, istaknula je.