HAVC sufinancira trideset hrvatskih filmova

Hrvatsko audiovizualno vijeće odobrilo je trideset filmova prijavljenih na prošlogodišnji natječaj, u ukupnom iznosu od skoro sedam milijuna kuna, objavljeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog audiovizualnog centra.

U kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela s po oko milijun kuna sufinancirat će se animirani filmovi, kratkometražni igrani filmovi i dugometražni dokumentarni filmovi, a dugometražni igrani filmovi s 2,4 milijuna kuna. Za kratkometražne dokumentarne filmove odobreno je 730 tisuća kuna, a za eksperimentalne 600 tisuća.

Nakon što smo proteklih deset mjeseci proveli natječajnih odluka u visini skoro 60 milijuna kuna, nismo se mogli nastaviti zaduživati tim kapacitetom, pa je po financijskim gabaritima ovo manji natječaj, rekao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

U kategoriji dugometražnih igranih filmova s 1,6 milijuna kuna sufinancirat će se treći dio omnibusa "Zagrebačke priče", sa šest kratkih filmova koji se odvijaju na neki blagdan u Zagrebu. Autori su Vlatka Vorkapić, Radislav Jovanov Gonzo, Ivan Salaj, Petar Orešković, Matija Vukšić i Danilo Šerbedžija.

S 800 tisuća financijski je podržan već snimljeni film "Vis-A-Vis" Nevia Marasovića. Film je nastao u nezavisnoj produkciji, no gledajući ga nemate taj dojam. Kako je na glumačkoj, redateljskoj i vizualnoj razini jako lijepo posložen, odučili smo mu dati prilku da ambicioznije krene u distribuciju, rekao je Antonio Nuić, umjetnički savjetnik za dugometražni igrani film.

Nije odobren nijedan debitantski dugometražni projekt, no u dijelu razvoja scenarija dugometražnog igranog filma odobreno je 11 projekata, a za razvoj projekata u toj kategoriji njih četiri. Od manjinskih koprodukcija sufinancirat će se hrvatsko-švicarski animirani film "Aerodrom" Michaele Mueller (260 tisuća kuna).

Najviše je odobreno dokumentarnih filmova, pet u kategoriji kratkometražnih - "Josipa" Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića, "Iz mraka" Nebojše Slijepčevića, "Bijeli gradovi" Domagoja Matizovića, "Svemirski Ikar" Željka Sarića i "Robert" Petra Krelje, te četiri dugometražna - "Kupa" Gorana Devića, "Beskrajni rep" Željke Sukove, "Dobar dan i doviđenja" Tomislava Žaje i "Odgođena revolucija" Vlatke Vorkapić.

U kategoriji animiranog filma odbrana su četiri filma autora Nevena Petričića, Alena Vukovića, Božidara Trkulje i Davora Međurečana, od eksperimentalnih uradaka potporu su dobili novi filmovi Dalibora Martinisa, Darka Vidačkovića, Alexandera Stewarta, Igora Grubića, Helene Schultheis Edgeler, a od kratkometražnih igranih filmova djela Dubravke Turić, Filipa Mojzeša, Saše Bana i Matije Klukovića.