Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Dani Nikole Tesle, s više prigodnih predavanja na kojima će se predstaviti život i rad tog istaknutog znanstvenika, počinju u Tehničkom muzeju u Zagrebu, a održavat će se do 30. siječnja.

Dane će otvoriti predavanje Davora Jadrijevića "Mit o Teslinom transformatoru", u kojem će on govoriti o više od 20 godina Teslina istraživanja razvoja transformatora za bežični prijenos energije. Idući dan Zvonimir Rudomino će u predavanju "Tesla za svakog" podsjetiti kako još od kraja 19. stoljeća javne demonstracije električnih pražnjenja Teslinih transformatora oduševljavaju javnost i bude strahopoštovanje, no dublje razumijevanje načina njihovog rada rezervirano je za stručnjake s odgovarajućom razinom tehničkog predznanja.

Tomislav Petković održat će 29. siječnja predavanje "Tesla i izvori modernog elektromagnetizma" u kojem će zagovarati novu sintetičku znanstvenu granu u čijem je središtu Tesla.

Posljednjim godinama Teslina života bavit će se Zorica Civrić, koja će, među ostalim, govoriti o tome kako ponovna iščitavanja njegovih radova doprinose sagledavanju Tesle ne samo kao utemeljitelja sistema proizvodnje i prijenosa električne energije, kao i radija i daljinskog upravljanja, već se prepoznaje njegov doprinos nauci u domeni robotike, radara, kompjuterske nauke, nuklearne i teorijske fizike.