Nagrađeni dokumentarci sa Sundancea na ZagrebDoxu

Dva dokumentarca nagrađena na netom završenom Sundance Film Festivalu, jednom od najvažnijih američkih filmskih festivala, bit će prikazana u programima 10. ZagrebDoxa.

Sirijsko-njemački film "Povratak u Homs" (Return to Homs) u režiji Talala Derkija osvojio je veliku nagradu žirija u programu World Cinema Documentary, a snimatelji francusko-finskoga filma "Sreća" (Happiness) Thomas Balmes, koji je film i režirao, i Nina Bernfeld dobili su nagradu za kameru. 

Film "Povratak u Homs" prati dvojicu nesvakidašnjih mladića, Basseta i Osamu, od njihovih snova o slobodi i obrane pacifizma do trenutka kada su prisiljeni na drukčije odluke. Film će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa. 

Film "Sreća" bit će prikazan u programu Happy Dox, a govori o usamljenom osmogodišnjem redovniku Peyangkiju te o dolasku električne energije, interneta i prve televizije u butansko seoce Laya.

Festival Sundance, koji je prije trideset godina utemeljio Robert Redford, najveći festival američkog i međunarodnog nezavisnog filma, održan je od 16. do 26. siječnja u Park Cityju u Uti.