Strahujete li od zlouporabe osobnih podataka?

Gabi Novak, Sandra Bagarić, Maja Vučić, Đani Stipaničev i Igor Mešin novi su, za ovu godinu imenovani, ambasadori privatnosti predstavljeni na Europski dan zaštite osobnih podataka. Ambasadori su potpisali privilegije i dodijeljene su im lente na svečanosti u Hrvatskom saboru.

Osobe su to koje su svojim javnim djelovanjem pokazale osjećaj društvene odgovornosti spremnošću da svoju popularnost stave u službu promicanja temeljnih ljudskih prava i vrednota, ocijenili su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) koja organizira obilježavanje Europskog dana kako bi podignula svijest građana da trebaju čuvati vlastita i poštovati tuđa prava na privatnost.

Pravo na privatnost pripada svim građanima Hrvatske, ali i strancima, svatko tko smatra da mu je pravo povrijeđeno ili ugroženo može se obratiti Agenciji, rekla je zamjenica ravnatelja Agencije Dubravka Dolenc. Upozorila je da povreda prava na privatnost ima u gotovo svim sferama života, u radnim i susjedskim odnosima, slučajevima direktnog i upornog marketinga unatoč protivljenju građana itd.

Pozornost je skrenula i na problem neovlaštene upotrebe osobnih podataka na internetu, lažne blogove i statuse, provale u mailove i sl. Pozvala je na oprez kod otrkivanja osobnih podataka na društvenim mrežama.


Je li vas strah otuđenja i zlouporabe vaših osobnih podataka?

.

Pročitajte nekoliko priča o krađama identiteta o kojima smo pisali na našim stranicama:

http://vijesti.hrt.hr/kraa-identiteta-amina-je-jelena

http://vijesti.hrt.hr/stotinu-lopova-milijunske-prijevare

http://zabava.hrt.hr/ni-kriv-ni-duzan-a-nepozeljan-u-cijeloj-europi


U anketi na našim straniciama pitali smo vas bojite li se otuđenja i zlouporabe vaših osobnih podataka. Anketa je bila postavljena od 12.30 do 18 sati. Velika većina, čak 76,2% strahuje od otuđenja i zlouporabe osobnih podataka. Istodobno 12,6% ne strahuje da bi im netko mogao ukrasti i zlorabiti osobne podatke, a o tome uopće ne razmišlja 11,2% anketiranih. Anketu je ispunilo 286 posjetitelja naše internetske stranice.

U emisiji HRT4 Studio 4 gostovao je jedan od novoimenovanih ambasadora privatnosti Đani Stipaničev. Pogledajte videoprilog.